Rational design of ratiometric chemosensor via modulation of energy donor efficiency
Enerji donör etkinliği modülasyonu ile orantısal moleküler algılayıcıların rasyonel tasarımı
- Tez No: 177310
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Supramolecular chemistry, boradiazaindacene, fluorescent chemosensor, energy transfer system, ion sensing, Supramoleküler kimya, boradiazaindasen, floresan moleküler algılayıcı, enerji transfer sistem, iyon algılanması
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Rational design of fluorescent chemosensors is an active area of supramolecular chemistry, photochemistry and photophysics. Ratiometric chemosensors are even more important, as they have an internal system for self-calibration. In order to develop a new methodology for a ratiometric chemosensor design, we proposed coupling of energy transfer phenomenon to ion sensing.In this study, we targeted energy transfer cassette type chemosensors, where the efficiency of transfer is modulated on the donor side, by metal ion binding which changes the spectral overlap. This work involves the synthesis of a number of EET systems with varying degrees of EET efficiency.The results suggest that this strategy for ratiometric ion sensing is a promising one, enabling a modular approach in chemosensor design.
Özet (Çeviri)
Floresan moleküler algılayıcıların rasyonel tasarımı supramoleküler kimya, fotokimya ve fotofiziğin aktif bir araştırma alanıdır. Self kalibrasyon için dahili bir sisteme sahip olduklarından orantısal algılayıcılar daha da önemlidirler.Bu çalışmada orantısal bir moleküler algılayıcı tasarımı için yeni bir metodoloji geliştirmek amacıyla enerji transfer olayı ve iyon algılanmasının birleştirilmesi önerilmiştir. Donör kısmında spektral örtüşmeyi değiştiren metal iyon bağlanması ile transfer etkinliğinin modüle edildiği enerji transfer kaseti tipinde moleküler algılayıcılar hedeflenmiştir. Bu çalışma değişen derecelerde EET etkinliğine sahip çeşitli EET sistemlerinin sentezini içermektedir.Elde edilen sonuçlar orantısal iyon algılanması için geliştirilen bu stratejinin umut vaat ettiğini ve moleküler algılayıcı tasarımı için modüler bir yaklaşım sağladığını ortaya koymuştur.