Improving 11th grade students' understanding of acid-base concepts by using 5E learning cycle model
11. sınıf öğrencilerinde asit-baz kavramlarının anlaşılmasının 5E öğrenme döngüsü modeli kullanılarak geliştirilmesi
- Tez No: 177321
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Öğrenme Döngüsü Modeli, Asit-Baz Kavramları, Kimya Dersi Tutum Ölçeği, Bilimsel İşlem Becerisi, Bilimin Doğası Hakkında Görüşler, 5E Learning Cycle, Acid-Base Concepts, Attitude Towards Chemistry as a School Subject, Science Process Skill, Views on Nature of Science
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalışmanın amacı 5E öğrenme döngüsü modelinin, 11. sınıf öğrencilerinin asit-baz kavramlarını anlamalarına olan etkisini geleneksel yöntem ile karşılaştırarak incelemektir. Ayrıca, öğretim yönteminin ve cinsiyet farkının öğrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarına etkisi ile cinsiyet farkının asit-baz kavramlarının anlaşılmasına olan etkisi de araştırılmıştır.Bu çalışma, iki ayrı lisenin toplam altı sınıfında bulunan 130 on birinci sınıf öğrencisi ile 2007-2008 eğitim yılının güz döneminde yapılmıştır. Sınıflar kontrol grubu ve deney grubu olarak rastgele seçilmiştir. Kontrol grubunda geleneksel yöntem kullanılırken deney grubunda 5E Modeli kullanılmıştır. Kimya Dersi Tutum Ölçeği ve Asit-Baz Kavram Testi her iki gruba ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Ayrıca çalışmada, Bilimsel İşlem Beceri Testi ve Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşler anketi de kullanılmıştır.Araştırmanın hipotezleri iki yönlü ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) ve iki yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, her iki okul tipinde de, 5E Modeli kullanılarak uygulanan öğretim yönteminin, asit-baz kavramlarının anlaşılmasında geleneksel yönteme göre daha etkili olduğunu göstermiştir. Her iki öğretim yönteminin öğrencilerin kimya dersine yönelik tutumlarını istatistiksel açıdan benzer derecede geliştirdiği gözlenmiştir. Bilimsel işlem becerisinin de öğrencilerin asit-baz kavramlarını anlamalarına istatistiksel olarak anlamlı katkısı olduğu saptanmıştır. Cinsiyet farkının asitler ve bazlar konusunu anlama ve kimya dersine yönelik tutuma bir etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşler anketinin sonuçları ise öğrencilerin bilimin doğasını hakkındaki fikirlerine ulaşmamızı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare the effectiveness of instruction based on 5E learning cycle model over traditionally instruction on students? understanding of acid-base concepts. Also, the effect of instruction on students? attitude toward chemistry as a school subject and the effect of gender difference on understanding of acid-base concepts and attitudes toward chemistry were investigated.During the second semester of 2007-2008, 130 eleventh grade students from six classes of two different high schools attended this study. The classes were randomly assigned as control and experiment groups. Students in the control groups were instructed by traditional instruction whereas students in the experimental groups were taught by 5E model. Attitude Scale Toward Chemistry as a School Subject and Acid-Base Concept Test were administered as a pre and post-tests. In addition, Science Process Skill Test and Views on Science-Technology-Society instrument was utilized.The hypotheses were tested by using two-way analysis of covariance (ANCOVA) and two-way analysis of variance (ANOVA). The results revealed that 5E Model caused a significantly better understanding of acids and bases than the traditional instruction. In addition, these models of instruction developed the similar attitude toward science as a school subject. Science process skill was a strong predictor in understanding the concepts. On the other hand, no significant effect of gender difference on understanding the acids and bases and on students? attitudes toward chemistry as a school subject was found. The results of Views on Science-Technology-Society gave a picture of the students? views on nature of science.