Lise 11. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretiminde ters yüz öğrenme modelinin öğrenci başarısına ve tutumlarına etkisi
The effect of the flipped learning model on student achievement and attitudes in 11th grade Religious Culture and Moral Education course
  1. Tez No: 991658
  2. Yazar: METİN BİLĞİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN AŞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din eğitimi, Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, Geleneksel öğrenme yöntemi, Ters-yüz sınıf, İlerlemecilik, Religion, Religious education, Religious culture and moral knowledge lesson, Traditional learning method, Flipped classroom, Progressivism
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Lise din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin ters yüz öğrenme modeliyle işlenmesinin öğrenci başarısı ve tutumları üzerindeki etkisi tez çalışmasının konusunu oluşturmaktadır. DKAB dersinde bu modelin uygulanması, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini sağlamanın yanı sıra, eğlenceli ve kalıcı öğrenmeleri desteklemektedir. Bu araştırma, eğitimde kullanılan öğrenci merkezli yaklaşımlardan biri olan ters yüz öğrenme modeliyle işlenen dersin, öğrenci başarısı üzerindeki etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, DKAB dersine yönelik alan yazına anlamlı bir katkı sunmayı amaçlanmaktadır. Yurt içinde ve yurt dışında ters yüz öğrenme modeli üzerine çeşitli disiplinlerde çok sayıda araştırma yapılmış olsa da DKAB dersine ilişkin çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmektedir. Araştırma hem literatürdeki boşluğun doldurulmasına hem de eğitimde ortaya çıkan yeni yaklaşımların din öğretimi bağlamında uygulanabilirliğinin değerlendirilmesine katkı sağlayacağını; aynı zamanda DKAB öğretiminin niteliğinin artırılmasına ve alandaki uygulamalara yol gösterici olacağını göstermektedir. Bu araştırma, DKAB dersinde ters yüz öğrenme modelinin öğrenci başarısı üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla nicel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüş; nicel araştırma desenlerinden yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Araştırmada, Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri arasından seçilen örneklem kapsamında, gruplar arasında ayrım yapılmaksızın tarafsız bir şekilde deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Çalışmada gruplara DKAB akademik başarı testi ve DKAB tutum ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen bulgulara göre, öğrencilerin akademik başarıları açısından ters yüz öğrenme modeli ve geleneksel öğrenme modeline bağlı olarak uygulanan ön test ve son test sonuçları arasında anlamlı farklılaşma gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the effect of teaching the high school religious culture and ethics lesson using the flipped learning model on students' academic achievement and attitudes. The implementation of this model in the religious culture and ethics lesson not only enables students to learn through active participation and experience, but also promotes enjoyable and lasting learning. This study aims to reveal the effect of the course taught using the flipped learning model, one of the student centered approaches employed in education, on student religious culture and ethics lesson achievement. It also seeks to make a significant contribution to the literature on the religious culture and ethics course. Although numerous studies have been conducted on the flipped learning model in various disciplines both domestically and internationally, research specifically related to the religious culture and ethics lesson appears to be quite limited. This study is expected to contribute to filling the gap in the literature, to evaluate the applicability of emerging educational approaches in the context of religious education, and to serve as a guide for improving the quality of religious culture and ethics lesson instruction and informing practices in the field. This study was conducted using a quantitative research method to examine the effect of the flipped learning model on student achievement in the religious culture and ethics lesson and a quasi-experimental design, one of the quantitative research designs, was employed. Within the scope of the study, experiment and control groups were formed impartially among the 11th-grade students of Ahi Evran Vocational and Technical Anatolian High School, without any prior distinction between groups. The religious culture and ethics lesson academic achievement test and the religious culture and ethics lesson attitude scale were administered to both groups as pre tests and post tests. According to the findings obtained during the research process, a significant difference was observed between the pre test and post test results of students in terms of academic achievement, depending on whether the flipped learning model or the traditional learning model was applied.