Kazıklı temellere etki eden dinamik yüklerin statik yükler cinsinden uygulanabilirliğinin araştırılması
Investigation of the appticability of dynamic loads acting on pile foundations as static loads
  1. Tez No: 177404
  2. Yazar: GÜLŞAH AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kazık Temeller, Sürtünme Kazıkları, Deprem, Sıvılaşma, Plaxis, Pile Foundations, Friction Piles, Earthquake, Liquefaction, Plaxis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışmada, sıvılaşan zeminde inşa edilen yüzen kazık gruplarına etki eden dinamik yüklerin statik yükler cinsinden uygulanabilirliği incelenmiştir. Tez çalışmasında, Plaxis paket programı dinamik modülü yardımı ile dinamik etki altında kazık grubu deformasyonları belirlenmiş, bu deformasyonlardan geri hesap yapmak sureti ile kazık grubuna aynı deformasyonları yaptıracak eşdeğer statik yükler bulunmuştur.Sonuç olarak, dinamik etkilerin de hesaba katıldığı programların kullanılamadığı durumlarda, üst yapıdan gelecek yüklere göre sıvılaşan zeminlerde kazık temel tasarımı için dinamik kuvvetler statik yük cinsinden uygulanabilirliği belirlenmiştir. 6,0 şiddetine kadar olan depremler için kazık temele etkiyen statik düşey yük %100 arttırılarak; şiddeti 6,0~8,0 arasında değişen depremler için kazık temele etkiyen düşey statik yük %200 arttırılarak dinamik etki statik yük cinsinden göz önüne alınmış olur.
Özet (Çeviri)
In this study, the applicability of the dynamic loads acting on floating pile groups in liquefied soils as static loads is studied. The group pile deformations under dynamic effects are modelled by the Plaxis software dynamic module and the equivalent static loads that cause the same deformations on pile group are determined by back-calculations.As a result, in the case of not using programs that consider the dynamic effects, dynamic forces can be considered as static loads to design of the pile foundations in liquefied soils. Total vertical loads applied to the pile foundations can be increased 100% to consider the earthquakes up to magnitude of 6,0. Total vertical static loads applied to the pile foundations can be increased 200% to consider earthquake loads between 6,0~8,0.