Analytical solution of a crack problem in a radially graded FGM
Fonksiyonel olarak derecelenmiş silindirik malzemedeki çatlağın analitik çözümü
- Tez No: 177408
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Olarak Derecelenmiş Malzeme, Gerilme ŞiddetiÇarpanı, Çatlak Problemi, Elastik Mesnet, Functionally Graded Material (FGM), Stress Intensity Factor, CrackProblem, Elastic Foundation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, çatlak içeren fonksiyonel olarak derecelenmiş silindirikmalzemedeki gerilme şiddeti çarpanlarını belirlemektir. Yüzeye dik bir çatlak içerensilindir malzeme, birbirine bağlanmış iki katmandan oluşmaktadır: Fonksiyonel olarakderecelenmiş katman ile homojen katman. Problemi analitik olarak çözülebilir durumagetirmek için, silindir elastik bir mesnet üzerinde duran düz bir homojen katmanınbağlandığı fonksiyonel olarak derecelendirilmiş bir tabaka olarak modellenmiştir.Problem, yer değiştirmelerin Fourier dönüşümleri cinsinden ifade edilerek ve dengedenklemlerinde yerine konulmasıyla formüle edilmiştir. Sonuçta 1.Mod düzlemselgerinim problemine göre bir tekil integral denklemi elde edilmiştir. Bu denklem sayısalyöntemlerle çözülerek gerilme şiddeti çarpanları, çatlak uzunluğu, tabakaların kalınlıklarıve derecelenme parametresinin fonksiyonu olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to determine stress intensity factors (SIFs) for acrack in a radially graded FGM layer on a substrate. Functionally graded coating with anedge crack perpendicular to the interface and a homogeneous substrate are bondedtogether. In order to make the problem analytically tractable, geometry is modeled as anFGM strip attached to a homogeneous layer. Introducing the elastic foundationunderneath the homogeneous layer, an FGM coating on a thin walled cylinder can bemodeled. At first, governing equations are obtained from stress displacement andequilibrium equations. Then using an assumed form of solution in terms of FourierTransforms for displacements and applying the boundary conditions, a singular integralequation is obtained for the mode-I problem. Solving this singular integral equationnumerically, stress intensity factors are obtained as functions of crack length, stripthicknesses and inhomogeneity parameter.