Recovery and reuse of indigo dyeing wastewater using membrane technology
İndigo boyama atık sularının membran teknolojileri kullanılarak geri kazanımı ve yeniden kullanımı
  1. Tez No: 177447
  2. Yazar: NİĞMET UZAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT YILMAZ, PROF.DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil atıksuyu, Indigo boyama, Önarıtım, Membran, Renk giderimi, Akı, Tıkanma, Textile wastewater, Indigo dyeing, Pretreatment, Membrane filtration, Color retention, Flux, Fouling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmanın amacı, denim endüstrisi kaynaklı indigo boyama atıksuyunun yeniden kullanımı hedefi ile membran esaslı jenerik bir arıtma süreci geliştirilmesidir. Bu amaçla öncelikle önarıtım alternatifi olarak mikrofiltrasyon (MF), koagülasyon ve ultrafiltrasyon (UF) proseslerinin performansları değerlendirilmiş ve en iyi önarıtım alternatifi olarak yüksek atıksu akıları ve renk giderim değerleri nedeniyle tek aşamalı 5 ?m kesikli MF ve ardışık olarak 5 ?m kesikli MF ardından 100 kDa UF görülmüştür. Bu iki önarıtım alternatifi, NF 270 membranı ile nanofiltrasyon (NF) performansı açısından karşılaştırılmış ve en iyi ön arıtım prosesi, % 87-92 renk ve % 10 kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) sağlayan 5 ?m MF olarak değerlendirilmiştir. Ön arıtım deneylerinin ardından, üç farklı NF (NF 270, NF 90, Dow Filmtec, ABD ve NF 99, Alfa Laval, Danimarka ) ve iki farklı ters ozmoz (RO) (HR 98 PP ve CA 995 PE, Alfa Laval, Danimarka) membranları yeniden kullanılabilecek su elde etme hedefi ile değerlendirilmiştir. Test edilen NF ve RO membranlarının permeat KOİ ve renk performansları birbirlerine benzer olarak ilgili yeniden kullanılabilirlik kriterlerini sağlarken, permeat iletkenlik kriterinin ise sadece HR 98 PP RO membranı ve NF 90 membranı için sağlandığı görülmüştür. Öte yandan, NF 270 membranı permeat akı değerleri açısından diğer membranlara göre çok üstündür. NF 270 membranı için kümülatif renk, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) ve iletkenlik giderimleri sırasıyla % 97, % 93, ve % 60 olarak tespit edilmiştir. Geliştirilen proses zinciri (5?m MF + NF 270) seyreltik indigo boyama atıksuyu için de test edildiğinde bu sürecin benzer performans gösterdiği ve indigo boyama atıksuları için jenerik olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to develop a membrane-based generic treatment scheme for wastewaters of indigo dyeing process of denim industry, based on water reuse. For this purpose, firstly the performances of microfiltration (MF), coagulation, and ultrafiltration (UF) processes were evaluated as pretreatment alternatives and the best pretreatment alternatives appeared to be single stage 5 ?m MF and sequential 5 ?m MF followed by 100 kDa UF providing high permeation rate and high color retention. These two pretreatment alternatives were compared based on the performance of nanofiltration (NF) using NF 270 membrane, and the best pretreatment process was evaluated as 5 ?m MF that provided 87-92% color and 10% chemical oxygen demand (COD) retention. After the pretreatment tests, three different NF (NF 270, NF 90, Dow Filmtec, USA and NF 99, Alfa Laval, Denmark) and two different reverse osmosis (RO) membranes (HR 98 PP and CA 995 PE, Alfa Laval, Denmark) were tested to produce reusable water. Permeate COD and color performances of the tested NF and RO membranes were similar and satisfactory in meeting the relevant reuse criteria, while permeate conductivity was satisfactory only for HR 98 PP RO membrane and for NF 90 membrane. On the other hand, NF 270 membrane was superior to the other membranes in terms of permeation rate. For NF 270 membrane; cumulative color, COD and conductivity retentions were found to be 93 %, 92 %, and 60 %, respectively. When the developed process chain (5?m MF+ NF 270) was also tested for a dilute indigo dyeing wastewater, it was found out that the developed scheme works similarly and is generic for indigo dyeing wastewaters.