In-vivo directed evolution of galactose oxidase by stationary phase adaptive mutations and phylogenetic analysis of error-prone polymerases
Galaktoz oksidaz enzimin hücre içi yönlendirilmiş evrimi ve hata eğilimli polimerazlarının filogenetik analizi
  1. Tez No: 177446
  2. Yazar: AYLA ÖREROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜMRÜT ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Directed Evolution, Phylogenetic Analysis, Error-Prone Polymerases, Galactose Oxidase
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalısmada galaktoz oksidaz enziminin aktivitesini arttırmak amacı ile Hücre-çi Yönlendirilmis Evrim denenmistir. Bu yöntem Escherichia coli BL21 Star (DE3) mikroorganizmasında açlık kosulunda gerçeklestirilmistir. Daha önce yapılan çalısmalarda, bu enzimin aktivitesinin arttırmak amacı ile Yönlendirilmis Evrim yöntemi kullanılmıstır. Bu çalısmada, aynı düsünce hücre içi olarak uygulanmıstır ? durgun faz süresince konakçı organizmada adaptiv mutasyon ? ve dolayısıyla Hücre-çi Yönlendirilmis Evrim olarak adlandırılmıstır. Bu metod kullanılarak elde edilen varyantların enzim aktiviteleri, hiçbir mutasyona ugramamıs enzimin aktivitesinden daha yüksek çıkmıstır. Ayrıca, bazı varyantların aktivitesi, daha önce Yönlendirilmis Evrim yöntemi ile elde edilen varyantların aktivitesinden de daha yüksek çıkmıstır. Buna gore, önerilen bu yeni yöntemin istenilen gende gelisigüzel mutasyonlar elde etmede ümit verici bir yöntem oldugu sonucuna varılmıstır. Yukarıda belirtilen mutasyonlar, özel bir polimeraz ailesi, hata-egilimli polimerazlar grubu tarafından yapılmaktadır. Organizmanın kompleksitesi ve hata-egilimli polimerazlarının sayısı arasındaki iliskinin anlasılması amacı ile filogenetik analiz yapılmıstır. Altı tane farklı organizmanın hata-egilimli polimeraz sayısı ve her bir organizmada bulunan hata-egilimli polimerazların o organizmadaki toplam DNA polimeraz sayısına oranı incelenmistir. Yapılan bu inceleme sonucunda, organizmanın kompleksitesi arttıkça, hata-egilimli polimerazların sayısının ve oranının arttıgı bulunmustur. Anahtar Kelimer: Yönlendirilmis Evrim, Filogenetik Analizi, Hata-Egimli Polimerazlar, Galaktoz Oksidaz.
Özet (Çeviri)
In this study, the novel idea of in-vivo directed evolution was applied in order to achieve variants of the enzyme galactose oxidase with increased activity. This procedure was done under starvation conditions in Escherichia coli BL21 Star (DE3). Previous studies have been carried out in order to improve the activity of this enzyme using directed evolution methods. In this study, the same idea was used in-vivo, during stationary phase adaptive mutations inside the host organism, hence called in-vivo directed evolution. This method gave variants with improved enzyme activity as compared with the wild-type enzyme, and some variants showed activities that were even higher than the variants of previous directed evolution studies, hence making this method a promising approach for the random mutagenesis of genes of interest. The above mentioned mutations are carried out by a special group of polymerases, the error-prone polymerases. Phylogenetic analysis of these error-prone polymerases was also carried out in order to investigate the relationship between the number of error-prone polymerases and the level of complexity of organisms, and both the number of error-prone polymerases and the ratio of error-prone polymerases to total DNA polymerases of six organisms were studied. It was found that as the organism gets more complex, the number of error-prone polymerases and their ratio to the total polymerases increase.