Seismic roof isolation of Halkapınar Gymnasium
Halkapınar Spor Salonu?nun sismik çatı izolasyonu
  1. Tez No: 177463
  2. Yazar: CİHAN KURTULUŞ DURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇETİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seismic isolation, Roof, Isolator Types, Effectiveness
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada sismik çatı izolasyon çözümleri İzmir Halkapınar Spor Salonu örnek çalışma alınarak incelenmiştir. İlk bölümde sismik izolasyon açıklanmış ve sahip olduğu felsefe verilmiştir. Ardından Halkapınar Spor Salonu'nun geometrik ve yapısal özellikleri tanıtılmıştır. Buna ek olarak, literatürde yeralan çalışmalar, temel formül ve grafikler ile sunulmuştur. Bu ilk bölümün sonunda ise, bu tez çalışmasının amacı ve kapsamı sunulmuştur. İkinci bölümde mevcut sismik çatı izalatörleri (elastomerik mesnet ve viskoz sönümleyici) farklı mesnet izolasyon koşulları için incelenmiş ve en uygun mesnet koşulu tespit edilmeye çalışılmıştır. Mevcut tasarımda elastomerik mesnetler viskoz sönümleyicilerle beraber kullanılmış. Üçüncü bölümde, iki tip sismik izalatör daha, (kurşun kauçuk mesnet ve sürtünmeli sarkaç izalatörleri) aynı model kullanılarak analiz edilmiş ve sonuçları kendi içlerinde ve izolasyon olmamış çatı sistemiyle karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak, doğrulsal davranış sergilemeyen mesnetlerin çift doğrusal etkileri de çalışılmıştır. İkinci ve üçüncü bölümlerde, bu izalatörlerin sistem davranışlarına olan etkileri yedi farklı zaman-tanım alanı analiz koşulları doğrultusunda kolon momentleri, kolon kesme kuvvetleri, çatı mesnet noktası deplasmanları ve sistem mod davranışları karşılaştırılarak incelenmiştir. Son olarak, tüm sonuçlar yapının davranışlarına göre sismik izalatörlerin etkileri düşünülerek karşılaştırılmıştır. Halkapınar Sporsalonu için en etkili sismik izolasyon çözümü bulunmaya çalışılmıştır. Bu tezde, sismik izolasyon teorisi, çelik kafes çatı üzerinde farklı sismik izalatör tipleri ve sismik çatı izolasyonu için etkili ve ekonomik sonuçlar sunulmaktadır. Anahtar Kelimeler : Sismik izolasyon, Çatı, İzalatör Tipleri, Yeterlilik.
Özet (Çeviri)
In this study seismic roof isolation solutions were investigated with a case study of Halkapınar Gymnasium, Izmir. In the first part, seismic isolation was explained and philosophy behind it was given. Then, geometric and structural properties of Halkapınar Gymnasium were introduced. Furthermore, studies in the literature were presented with basic formulations and explanatory figures. At the end of this section, object and scope of this study was presented. In the second part, existing seismic roof isolators, elastomeric bearing and viscous damper, were investigated with different support isolation combinations and tried to find the most effective combination. Elastomeric bearings had been used together with viscous dampers in the design. In the third part, two more types of seismic isolators, lead rubber bearing and friction pendulum isolators, were also analyzed by using the same model and all results were compared with each other and that of non ? isolated roof system. Furthermore, in this chapter bilinear effect of the non-linear isolators were also studied. System behavior was investigated for these types of isolators by comparing column moments, shear forces, roof support displacements and system modal behavior under seven different time-history analysis cases. Finally, all results are compared with each other considering structure responses and effectiveness of the seismic isolators. It has been tried to find the most efficient seismic isolation solution for the Halkapınar Gymnasium. In this thesis, theory of seismic isolation, different seismic isolator types on a steel truss roof, effective and economical solutions for seismic roof isolation were presented.