Novel donor-acceptor type polymers towards excellent neutral state green polymeric materials for realization of RGB based electrochromic device applications
RGB temelli elektrokromik cihaz uygulamalarını gercekleştirmek için indirgenmiş halinde yeşil özgün donör akseptör tipi polimerik malzemeler
  1. Tez No: 177559
  2. Yazar: GÖRKEM EMRULLAH GÜNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: elektrokromizm, donör-akseptör polimerler, yesil polimerler, yüksek optik kontrast, Electrochromism, Donor-Acceptor Polymers, Green Polymers, High Optical Contrast
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ndirgenmis halinde üç tamamlayıcı renkten (kırmızı,yesil ve mavi) birine sahip, yükseltgendiginde yüksek geçirgenlik gösteren polimerler, elektrokromik ve görüntü cihazları uygulamaları için anahtar malzemelerdir. Simdiye kadar indirgenmis halinde kırmızı ve mavi olan birçok polimer rapor edilmis olmasına ragmen, indirgenmis halinde yesil olan polimerik malzemeler sınırlıdır. Elektrokromik malzemelerin görüntü teknolojilerindeki potansiyel uygulamaları için, tüm renk spektrumu olusturulmalıdır ve bu ancak indirgenmis halinde birincil renklere sahip malzemelerle gerçeklestirilebilir. Yesil renk elde etmek için en az iki sogurma bandı olmalıdır. ndirgenmis haldeki rengin önem tasımasına ragmen, yükseltgenmis haldeki rengin geçirgenligide büyük önem tasımaktadır. Ticari elektrokromik cihaz uygulamaları için, indirgenmis halinde üç ana renkten birine sahip malzemelerin aynı zamanda yükseltgenmis halinde yüksek geçirgenlige sahip olmaları gerekir. Donör-akseptör moleküller, bu birimler arasında yüksek çift bag karakterinin yaratıgı rezonanstan dolayı bant aralıgını düsürürler. Düsük bant aralıgına sahip malzemeler, katkılanmıs haldeki düsük enerji geçisinden dolayı indirgendiginde renklenen polimerler üretir. Ayrıca donör akseptör tipi malzemeler çogunlukla iki sogurma maksimumu gösterirler. Bu tip malzemelerin üretiminin karmasık dogasında donör akseptör yaklasım kilit nokta oldugu için, özgün donör akseptör tipi malzemeler sentezlenmis ve elektrokromik özellikleri detaylı incelenmistir. Buna ek olarak, polimerin yapısına alkil zincirleri ekleme metoduyla, çözünebilir ve islenebilir bir polimer sentezi de gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
Polymers having one of the three complementary colors (red, green, and blue) in the reduced state and high transmissivity in the oxidized state are key materials towards use in electrochromic devices and displays. Although many neutral state red and blue polymers were reported up to date, neutral state green polymeric materials appear to be limited. For potential application of electrochromic materials in display technologies, one should have to create the entire color spectrum and this can be only achieved by having materials with additive or subtractive primary colors in their neutral states. To obtain a green color there should be at least two simultaneous absorption bands. Although the neutral state color is of great importance, the transmittance in the oxidized state is crucial too. The materials having one of the three primary colors should also possess highly transmissive oxidized states in order to be used in commercial electrochromic device applications. Donoracceptor molecules lead to lower band gap due to resonances that enable a stronger double bond character between the donor and acceptor units. The materials with low band-gaps produce cathodically coloring polymers due to the lower energy transition in the doped state. Moreover, donor-acceptor type materials commonly show two absorption maxima. Since donor-acceptor approach seems to be the key to the complex nature of producing these materials, novel donor-acceptor type polymers were synthesized, and electrochromic properties were investigated in detail.Additionally a solution-processable donor-acceptor type polymer was realized using method of introducing alkyl side chains in the polymer structures.