Determination of the postexplosion residues of nitro group containing explosives in soil with GC-MS and GC-TEA
Nitro grubu içeren patlayıcı maddelerin toprak içerisindeki patlama sonrası kalıntılarının GC-MS ve GC-TEA yöntemleri ile tespiti
- Tez No: 177560
- Danışmanlar: PROF.DR. R. SEZER AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Patlayıcılar, GC-MS, GC-TEA, patlama sonrası incelemeler, adli kimya, Explosive materials, GC-MS, GC-TEA, postexplosion investigations, forensic chemistry
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Son yıllarda ülkemizde bombalı saldırı olaylarında bir artış vardır. Bu olaylarda patlama sonrasında elde edilen bulguların doğru ve hızlı analiz edilerek kullanılan patlayıcı maddenin tespitinin yapılması; olayın faillerine ulaşılabilmesi için yapılan soruşturmalara önemli bir başlangıç noktası olmaktadır. Gerçek suçluya ulaşılabilmesi için yapılan adli kimya incelemeleri, hızlı, kesin ve doğru olmak zorundadır. Bu çalışmada bombalı saldırı olaylarında kullanılan patlayıcı madde kalıntılarının tespiti için kullanılan Gaz Kromatografi-Kütle Spektrometri (GC-MS) ve Gaz Kromatografi-Termal Enerji Analizörü (GC-TEA) yöntemleri standard 2,4,6- Trinitrotoluen (TNT) ve 1,3,5-trinitro-1,3,5-triazosiklohegzan (RDX) çözeltileri ile standard karışım çözeltisi kullanılarak optimize edildi. Patlamadan sonra patlama noktasından elde edilen toprak numuneleri analiz edilerek iki yöntem karşılaştırıldı. Aynı zamanda etkin ve uygulanabilir bir numune hazırlama yöntemi geliştirildi. Sonuçlar her iki yöntemin de patlama olayları sonrası incelemelerde etkin ve hassas olduğunu gösterdi. GC-TEA yönteminin yalnızca nitro gruplarına karşı seçici olması sebebiyle, daha düşük tayin limitine ve daha yalın kromatogramlara sahip olduğu görüldü. Bununla birlikte GC-TEA yöntemi ile tanımlanamayan diğer organik bileşenlerin belirlenmesinde, tanımlama ve kütüphanesinde tarama yapma imkanı bulunan GC-MS gibi güvenilir ve hassas bir yönteme ihtiyaç duyulduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
There is an increase in bombing assaults in recent years in our country. Determining the explosive material used in these cases by the quick and correct analysis of the evidence obtained after the explosions, is an important starting point for the investigations which are done to reach the perpetrators. The forensic chemistry investigations have to be correct, exact and rapid in order to reach the right criminal. In this study, the Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) and Gas Chromatography-Thermal Energy Analyser (GC-TEA) methods which are being used for the determination of the explosive materials? residues used in bombing attacks are optimized with the standard solutions of 2,4,6-Trinitrotoluene (TNT) and 1,3,5-trinitro-1,3,5-triazocyclohexane (RDX) and standard mixture solution. The two methods were compared by analysing the postexplosion soil samples. Also an efficient and applicable sample preparation procedure was developed. The results showed that both methods are efficient and sensitive for the postexplosion investigations. It is seen that GC-TEA has lower detection limit and simple chromatograms due to its selectivity against only nitro group containing explosives. However it is concluded that there is a need for a reliable and sensitive method like GC-MS which provides identification and library search, for the determination of the organic components which can not be identified with GC-TEA.