İki-tabakalı Bethe kafesi üzerinde spin-3/2 Ising modelinin kristal alan yokluğunda ve varlığındaki kesin faz diyagramları
Exact pahase diagrams of the spin-3/2 Ising model on the bilayer Bethe lattice absence of the crystal field and existence of the crystal field
- Tez No: 177644
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERHAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bethe kafesi, Taban durumu, Kristal alan, İnce filmler, Spin-3/2 ising model, Bethe lattice, Ground state, Crystal field, Thin films, Spin-3/2 Ising model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İki-tabakalı Bethe kafesi üzerinde spin-3/2 Ising modeli tam tekrarlama bağıntıları ile iki tabakanın tabakalar içi bilineer etkileşim parametresi J1 ve J2'nin ferromanyetik çiftlenim de, tabakalar arası bilineer etkileşim parametresi J3`ün ferromanyetik veya antiferromanyetik çiftlenim de ve kristal alan (D) etkileşimi varlığında çalışıldı. İlk olarak modelin taban durum şekillenimleri (J2/| J1|, J3/q | J1|) düzleminde verilen kristal alan değerleri ve J10 için elde edildi. Sonra modelin faz diyagramlarını (kT/ J1, J3/ J1) düzleminde elde etmek için verilen J2/J1, D/J1 ve koordinasyon sayısı q değerlerinde sistemin düzen parametrelerinin, iki tabakanın toplam ve staggered (manyetizasyon farkı) manyetizasyonları ve bir de tabakalar arası en yakın komşu spinlerin spin-spin korelasyon fonksiyonunun sıcaklıkla davranışları çalışıldı. Sonuç olarak, sistemde hem birinci seviye hem de ikinci seviye faz geçişi, böylece, üçlü kritik nokta ve kristal alanın negatif değerlerinde kritik çizgilerde yarılmalar bulundu. Kuadropol momentin sıcaklıkla değişimi çalışılarak paramanyetik faz P+ ve P- olarak sınıflandırıldı.
Özet (Çeviri)
The spin-3/2 Ising model on the bilayer Bethe lattice is studied interms of the exact recursion relations with the intralayer bilinear interactions J1 and J2 of the two layers with ferromagnetic coupling and interlayer bilinear interaction J3 between the layers with ferromagnetic or antiferromagnetic coupling and existence of the crystal field interaction (D) .We first have obtained the ground state configurations of the model on the (J2/| J1|, J3/q | J1|) planes for given values crystal field for J10. Then the thermal behaviors of the order-parameters, the total and staggered magnetizations of the two layers and also the spin-spin correlation function between the nearest-neighbor spins of the adjacent layers, are studied to obtain the phase diagrams of the model on the (kT/ J1, J3/ J1) plane for given values of J2/J1, D/J1 and the coordination number q. As a result, it was found that the system presents both first-and second-order phase transitions, therefore, tricritical points, and splitting of the critical lines at negative values of the crystal field. The paramagnetic phases are also classified as P+ and Pphase by studying the thermal variations of the quadrupolar moments.