İki tabakalı bethe kafesi üzerinde spin-(s=1/2,=1), spin-(s=1,=3/2) ve spin-(s=3/2,=1/2) Ising modellerinin faz diyagramları
Pahase diagrams of spin-(s=1/2, =1), spin-(s=1,=3/2) ve spin-(s=3/2,=1/2) Ising models on the bilayer bethe lattice
- Tez No: 232243
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bethe kafesi, Taban durumu, Faz diyagramları, Bethe lattice, Ground state, Phase diagrams
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İki tabakalı Bethe kafesi üzerinde (S=1/2, =1), (S=1, =3/2) ve (S=3/2, =1/2) Ising modelleri, iken, üst tabakanın sadece spin-S ve alt tabakanın ise sadece spin- atomlarından oluşmasıyla, tekrarlama bağıntıları kullanılarak çift yaklaşım metodunda çalışıldı. Modelin faz diyagramları tabakalar içi bilineer etkileşim parametreleri J1 ve J2, ve tabakalar arası bilineer etkileşim parametresi J3 hesaba katılarak incelendi. Sistemin taban durumu faz diyagramları verilen sistem parametrelerine bağlı olarak farklı düzlemlerde çalışıldı. Daha sonra sistemin sıcaklığa bağlı faz diyagramları, tabakaların her birinin ferromanyetik düzende ve tabakalar arası en yakın komşu spinlerin ise ferromanyetik veya antiferromanyetik düzende olduğu durum için elde edildi. İki tabakalı Bethe kafesinde (S=1/2, =1), (S=1, =3/2) ve (S=3/2, =1/2) sistemleri için birinci ve ikinci seviye faz geçişlerinin, telafi sıcaklıklarının ve üçlü noktaların varlığı tespit edildi. Ayrıca (S=1, =3/2) ve (S=3/2, =1/2) sistemleri için izole kritik noktalar da bulundu.
Özet (Çeviri)
Spin-(S=1/2, =1), spin-(S=1, =3/2) and spin-(S=3/2, =1/2) Ising models on the bilayer Bethe lattice, when , with the upper layer having only spin-S atoms and the lower layer having only spin- atoms are studied by using exact recursion relations in a pairwise approach. The phase diagrams of the model are investigated by taking into account the bilinear intralayer interaction parameters of the two layers and , and the bilinear interlayer intraction parameter between the layers . The ground state phase diagrams of the system are studied on different planes depending on the given system parameters. After the temperature dependent phase diagrams of the system are obtained for state of the ferromagnetic ordering in each of the layers and state of ferromagnetic or antiferromagnetic ordering of the adjacent- neighbor (NN) spin of the layers. In the bilayer Bethe lattice for (S=1/2, =1), (S=1, =3/2) and (S=3/2, =1/2) systems the first- order phase transitions, the second-order phase transitions, compensation temperatures and triple points are discovered. In addition, for (S=1, =3/2) and (S=3/2, =1/2) systems isolated critical points are also found.