4-(4-metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-furan-2,3-dion bileşiğinin bazı tiyosemikarbazonlarla reaksiyonları ve hidroliz ürününün, 1,3-dikarbonil bileşikleri ile reaksiyonlarının araştırılması
Reactions of 4-(4-methylbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-furan-2,3-dione with various thiosemicarbazones and investipation of the reactions of the hydrolysis product with 1,3-dicarbonyl compounds
  1. Tez No: 177672
  2. Yazar: EDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLBİYE ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Furan-2, 3-dion, tiyosemikarbazon, 3-Dikarbonil, Aminopirimidin, Nükleofilik Adisyon Reaksiyonları, Furan-2, 3-dione, Thiosemicarbazones, 3-Dicarbonyl, Aminopyrimidine, Nucleophilic Addition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada 4-(4-metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-furan-2,3-dion (3) bileşiğinin çeşitlitiyosemikarbazonlarla reaksiyonları gerçekleştirilerek, bu reaksiyonlar sonucu oluşanpirimidin türevi bileşiklerin hidroliz çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca hidroliz reaksiyonusonucu, elde edilen 1-metilenaminopirimidin-2-tiyon bileşiğinin bazı 1,3-dikarbonilbileşikleri ile reaksiyonları araştırılmıştır.Bu araştırma birçok yeni bileşiklerin senteziyle sonuçlanmıştır. (3) Bileşiğinin çeşitlitiyosemikarbazonlarla farklı şartlarda reaksiyonları yapılarak sırasıyla; (E1), (E2), (E3),(E4), (E5), (E6) bileşikleri elde edilmiştir. Bir pirimidin türevi olan (E1) bileşiği asitliortamda hidroliz edilerek 1-aminopirimidin-2-tiyon türevi olan (H) bileşiği eldeedilmiştir. Elde edilen (H) bileşiğinin çeşitli 1,3-dikarbonil bileşikleri ile reaksiyonlarıyapılarak sırasıyla; (ES-1), (ES-2), (ES-3), (ES-4), (ES-5), (ES-6) bileşikleri eldeedilmiştir.Sentez edilen bileşiklerin yapıları elementel analiz sonuçları, IR, 1H-NMR ve 13C-NMRspektroskopisi yardımıyla belirlendi ve sonuçlar preperatif organik kimya açısındantartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the reactions, of the compound, 4-(4-methylbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-furan-2,3-dione (3) with various thiosemicarbazones derivatives and their hydrolysiswere investigated.At the end of our studies, the compounds of (E1), (E2), (E3), (E4), (E5) and (E6) wereobtained from the reactions of (3) and various thiosemicarbazones. Hydrolysis of (E1)led to the 1-amino?5-(4-metilbenzoil)-4-(4-metilfenil)-1H-pyrimidine-2-thion (H) inacidic solvent. Additionally, the compounds of (ES-1), (ES-2), (ES-3), (ES-4) and (ES-5), (ES-6) were realized from the reactions of (H) and some 1,3-dicarbonyl compounds,respectively.The structure of synthesized new compounds were determined by being interpreted theelemental analysis, IR, 1H-NMR and 13C-NMR spectra and the results of the reactionswere discussed according to the reaction conditions and the properties the reactants.