Faz duyar kapasitansmetre ile toz şekerde nem tayini
Moisture determination in granulated sugar by phase sensitive capacitancemeter
  1. Tez No: 177690
  2. Yazar: SOYDAN GİRİTLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dielektrik Geçirgenlik, Lock-in Amplifier, Faz Duyar Kapasitansmetre, Toz Sekerde Nem Tayini, Dielectric Permeability, Lock-in Amplifier, Phase Sensitive Capacitancemeter, Moisture Determination in Granulated Sugar
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Dielektrik geçirgenlige dayalı kapasitif metotlar çok degisik alanlarda nicel ölçüm amaçlı olarak kullanılmaktadır. Nitel seçiciligi olmayan bu teknik, günümüzde sensör olarak çesitli endüstriyel kataloglara da girmeye baslamıstır. Analitik çalısmalarda da uygulama alanı bulabilecek kapasitif metotlar için gelecek oldukça iyi gözükmektedir. Laboratuarımızda kurulan faz duyar kapasitansmetre, faradayik silindirik numune kabı ya da hücresi, bir sinyal üreteci ve bir Faz Duyar Dedektörden(PSD) olusmustur. Yaklasık osilatör frekansı 50 kHz olup levhalara uygulanan ac sinyalin genligi istenildigi gibi ayarlanarak dielektrik malzeme olan numunenin geçirgenligi de oldukça duyar olarak ölçülebilmektedir. Sistem her türlü ortamda iyonik ve polar türlere oldukça duyardır. Bu çalısmada endüstriyel bir uygulama olarak toz sekerde nem tayini için bir hücre gelistirilmis ve ölçümlerde toz sekerde artan nem ile elektriksel geçirgenligin dogrusal degisimi gözlenmistir. Bu düzenegin portatif hale getirilmesi ile nem tayini çok daha kolay ve kısa sürede fabrika üretim sahasından depolama alanlarına kadar her yerde sekerdeki nem miktarı kontrol edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Capacitive methods based on dielectric permeability are applied for the purpose of quantitative measurement in many different fields. This technique with no qualitative selectivity has begun to take place in various industrial catalogues as censor today. Capacitative methods that can also find application field in analitycal studies promise a bright future. Phase sensitive capacitancemeter installed in our laboratory consists of a faradayical sylindirical sample cell or cuvette, a signal generator, and a phase sensitive detector (PSD). Oscillating frequency is about 50Khz, and permeability of the sample that is dielectric material can be precisely measured by adjusting the amplitude of ac signal applied to plates. The system is quite sensitive to ionic and polar species in any kind of environment. In this study, as an industrial application, a cell was developed for the determination of moisture in granulated sugar and directly proportional change of electric permeability in granulated sugar by the increasing moisture was observed. By turning this mechanism into a portable one, determination of moisture in granulated sugar will be much easier and the amount of moisture in granulated sugar everywhere from plant production fields to storage areas will be able to controlled.