CNC dik işleme merkezlerinde ısıl işleme hatalarının iş parçası CAD modeli revizyonuyla düzeltilmesi
Correction of termal working errors in CNC vertical working center with workpiece CAD model
- Tez No: 177692
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EYÜP SABRİ TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CNC, termal hata, CAD, CAM, CNC, thermal error, CAD, CAM
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada CNC dik işleme merkezlerinde ısıl genleşme kaynaklı işleme hatasının incelenmesi ve düzeltilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla iş parçası CAD(BDT) modelinin ısıl genleşme davranışı sonlu elemanlar yöntemiyle analiz edilmiş ve iş parçası CAD modeli analiz sonuçlarına göre revize edilmiştir. Revizyon işlemi için bilgisayar destekli analiz modülü ile CAM(BDİ) modülünü ilişkilendiren ve Dügüm Noktası adı verilen bir arayüz yazılımı geliştirilmiştir. Yeni CAD modeli üzerinde gerçekleştirilen CAM çalışması ile hatayı düzeltecek alternatif CNC parça programı elde edilmiştir. Özdeş numunelerin farklı sıcaklıklarda imalatı yapılarak düzeltme stratejisinin tekrarlanabilirliği denenmiştir. Geliştirilen yöntemle ısıl etkenlerden kaynaklanan iş parçası boyutsal hatası yaklaşık %80 oranında azaltılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, examining and correction error, depending on thermal expantion on CNC milling machine is aimed. In this scope, work piece has been analyzed with thermal expansion attitude finite elements method of CAD Model, work piece has been revised according to the results of analysis. For revision process, an interface software has been developed, making a relation between computer aided analysis modul and CAM modul and also called Düğüm Noktası (Key Point). Thanks to CAM process implemented on new CAD Model, a CNC programme that will correct the error has been created. The programme is prepared by manufacturing same samples at different temperatures, and corrections of setup are repeated. By the method developed, the work piece dimensional error depending on thermal factors is approximately reduced in a ratio of 80 percent.