Cauchy uzayı kategorisi
Cauchy space category
- Tez No: 177698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUAMMER KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Cauchy Uzayı, Cauchy Süzgeçi, Tamlık, Cauchy Sürekli Dönüsümü, Cauchy Space, Cauchy Filter, Completion, Cauchy Continuous Map
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalısmanın amacı, Cauchy uzayın tanımını, Cauchy uzayı ile ilgili temel kavramları, Cauchy uzayın yapısını ve cauchy uzayı tamlamaları incelemektir. Daha sonra Cauchy uzayı kategorisinin bir topolojik fanktor (kategori) oldugunu göstermek ve topolojik kategoriler için geçerli olan temel özellikleri bu kategori içinde incelemektir. Bu tez üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde, amaca yönelik kategori, fanktor, topolojik fanktor, süzgeç, diskre ve indiskre yapılar gibi temel tanımlara ve bunlarla ilgili teoremlere yer verilmistir. kinci bölümde, Cauchy uzayı ile ilgili temel kavramlar, Cauchy uzayının yapısı ve tamlamalar ele alınmıstır. Üçüncü bölümde, Cauchy uzayı kategorisi, ilk objesi, son objesi, topolojik fanktor oldugu, diskre ve indiskre yapıları karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the definition of cauchy space, the basic related concepts and also complements and structures of cauchy space respectively. Additionally, the category of cauchy space is showing a topological fanctor and we will focus on the main features of topological categories which are valid for this category. This dissertation are mainly composed of three chapters. The first chapter includes basic definitions and such related theorems which are subsequently category attached to the aim, fanctor, topological fanctor, filter, discre and indiscre structures. The second chapter consists of basic concepts in relation with cauchy spaces, structure of cauchy spaces and complements. The last chapter contains that the category of cauchy spaces, the first object and the last object, topological fanctor and discre and indiscre structures are characterised respectively.