Bazı melez patates (Solanum tuberosum L.) genotiplerinden çeşitli tarımsal ve teknolojik özellikler yönünden uygun klonların seleksiyonu
Selection of suitable clons for agronomics and technological traits from some hybrid potato (Solanum tuberosum L.) genotypes
  1. Tez No: 177778
  2. Yazar: YASİN BEDRETTİN KARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Solanum tuberosum, patates ıslahı, klonal seleksiyon, gerçek patates tohumu, potato, Solanum tuberosum . potato breeding, clonal selection, true potato seed
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma 2007 yılı vejetasyon döneminde Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün Serasında ve Tokat-Artova arazi şartlarında yürütülmüştür. Bu araştırmada, daha önce Uluslararası Patates Merkezinde melezlenerek elde edilen 10 farklı melez (Serrana X 104.12LB; MF-1 X TS-4; Serrana X TS-9; Granola X TS-2; Serrana X DTO-33; Serrana X LT-7; Serrana X TS-4; Serrana X TPS-113; Serrana X TPS-67; MF-1 X LT-7) ailesine ait generatif (gerçek) patates tohumlarından üretilen tek bitkiler arasındaki varyasyon incelenmiştir.Bu araştırma uzun yıllar devam edebilecek bir seleksiyon programının ilk yılı olup, çalışmaya yukarıdaki melez ailelerine ait yaklaşık 12 bin bitkiyle başlanmıştır. Bunlardan bir kısmı fide, bir kısmı hasat öncesi, bir kısmı hasattan hemen sonra tarlada, bir kısmı da laboratuar incelemelerinden sonra negatif seleksiyona tabi tutularak yaklaşık 1200 klona düşürülmüştür. Hasattan sonra her bir klon yumru verimi, yumru sayısı, ortalama yumru ağırlığı, yumru şekli, kabuk düzgünlüğü, yumru iç ve kabuk rengi gibi kriterler dikkate alınarak seçime tabi tutulmuşlardır.Seçilerek bir sonraki yıla aktarılan klonlarda çeşitli özellikler bakımından oldukça geniş bir varyasyon belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, melez ailelerine ait bitkilerin ocak başına yumru verimleri 130-2600 g, ortalama yumru ağırlığı 16,4-320,0 g, bitki başına yumru sayıları ise 1-46 adet arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2007 growing period in Gaziosmanpasa University Agricultural Faculty greenhouse and under Tokat Artova field conditions. Variation among single plants produced from true seeds that belong to 10 different cross families produced in CIP was studied.This research was about the first year of a selection program that may continue in a number of years to come. Selection was started with about 12,000 plants that belong to the abovementioned crosses. At the end of the first year, the number of plants fell to 1,200 as a result of negative selections made before and after the harvest under field conditions and after laboratory studies. Positive selections were also made using traits such as clone yield, number of tubers, average tuber weight, shape of the tubers, shape and color of the skin and color of the flesh.A large amount of variation has been detected among the clones selected and passed to the next year. According to the results, variation for some traits was as follows: tuber yields per hill 130-2600 g, average tuber weight 16,4-320,0 g, number of tubers per plant 1-46.