Bir tarla pülverizatörünün basınç ve debi karakteristiklerinin modellenmesi ve simülasyonu
Modelling and simulation of pressure and flow characteristics of an field sprayer
  1. Tez No: 177779
  2. Yazar: YUNUS KÜLTÜREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADETTİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarla pülverizatörü, modelleme, simülasyon, debi, basınç
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Pülverizatörün görevi sıvı ilacı devamlı aynı konsantrasyonda ve sabit basınç altındahedefe ulastırarak bitki koruma islemini gerçeklestirmektir. Çalısmada kullanılan tarlapülverizatörünün santrifüj tip pompası bir hidrolik motor ile tahrik edilir. Pompadabasınçlandırılan sıvı sistemin iletim hattından geçerek konik hüzmeli memelerdenpüskürtülür. Basınçlandırılan sıvının akıs debisini ölçmek için pompadan sonra birdebimetre mevcuttur. ?stenilen ilaç normunun basarılı bir sekilde uygulanması içindebi ve basıncın sabit bir değerde olması gerekmektedir. Bununla birlikte,pülverizatör üreticileri uygulamada pompa çalısma baslangıcında debimetreninokuduğu debi miktarı ile ölçülen debinin aynı olmadığını bir sorun olarak ortayakoymuslardır. Bu farklılığın neden kaynaklandığını ortaya koyan hiçbir çalısmayarastlanmamıstır. Bu çalısmada bir tarla pülverizatöründe sıkısmıs havanın basınç vedebi üzerine etkileri arastırılmıstır. Pülverizatör teknik özellikleri kullanılarak seçilenyerli üretim bir tarla pülverizatörünün debi ve basınç karakteristikleri Uyum veSüreklilik Yasalarından faydalanılarak modellenmistir. Bu modeller bilgisayarortamında Matlab Simulink Toolbox kullanarak simule edilmistir. Sonuçlar sistemdesıkısmıs havanın basınç ve debi karakteristiklerine etkili olduğunu ortaya koymustur.0, 1 ve 10 % sıkısan hava oranları için sistemin kararlı hale gelme süreleri sırasıyla1,7 s, 2,6 s ve 21,6 olarak bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The task of agricultural sprayers is to apply the right amount of pesticide in a givenarea therefore pressure supplied by the pump has to be constant. This study concernsa sprayer system. The system consists of a hydraulic motor, which drives acentrifugal pump. Pressurized fluid is passed to individual nozzles through a sprayboom. A flowmeter is placed inside the spray boom to measure the fluid flow rate.The problem in the system is that the flowmeter shows possibly different value thanexpected for some unknown reason when the pump is started. We need the model asprayer system, which will explain this unwanted behavior of the system. Therefore,the objective of this study is to derive a mathematical model of the system in order tofind theoretical disharge in the spray boom when the pump is started. The effects oftrapped air in the system of an agricultural sprayer on fluid flow and pressure wereinvestigated. An agricultural sprayer produced locally was chosen and modeled interms of fluid flow and pressure using sprayer technical specifications. Compatibilityand Continuity laws were used for the model development. After the modeldevelopment, the system was simulated using Simulink Toolbox of Matlab with 0, 1and 10 % air presence. The result showed that the system settling time increased to1,7 sec, 2,6 sec and 21,6 sec for 0, 1 and 10 % air presence, respectively.Keywords : Chemical field sprayer, modelling, simulation, flow, pressure