Dut pekmezinin bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri ile antioksidan aktivitesi üzerine depolamanın etkisi
Effect of storage on some chemical and physical properties, antioxidant activity of mulberry pekmez
  1. Tez No: 177802
  2. Yazar: NEVA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMNUNE ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mulberry, mulberry pekmez, total phenolic content, antioxidant activity, HMF, mineral content, ascorbic acid
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalısmada 3 adet beyaz dut meyvesi (Morus alba L.) ve 15 adet dut pekmezi örneklerinin antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik madde miktarları, ile bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri arastırılmıstır. Pekmez örnekleri 20 ±2ºC'de 6 ay depolanmıstır. Dut meyvelerinde nem %72.85-79.75, kurumadde (KM) %20.25-27.15, suda çözünür kurumadde (SÇKM) %21.25?28.50, protein %0.82?0.89, kül %2.20?2.65, titrasyon asitligi %0.25-0.28, toplam seker 12.18?17.02 g/100 g, sakaroz 1.57?4.36 g/100, invert seker 9.42?15.46 g/100 g, pH 5.70?5.86, renk (L, a, b) 31.24-68.69, (-2.46)-15.68, 4.58- 21.74, C vitamini 10.15-21.50 mg/100 g, toplam fenolik madde miktarı 18.16-19.24 ?g gallik asit esdeger/mg örnek ve antioksidan aktivitesi %33.96-38.96 olarak belirlenmistir. Meyvelerde Cu, Fe, Mn, Zn, Mg, K, Na, Ca, P belirlenmis ve genelde P yüksek, Ca düsük miktarda bulunmustur. Pekmezlerde örnek tipi degiskeni, KM, SÇKM, protein, kül, pH, titrasyon asitligi, toplam seker, sakaroz, invert seker, hidroksimetil furfural (HMF), toplam fenolik madde miktarı, antioksidan aktivitesi, renk (L, a, b), vizkozite üzerine istatistiki olarak çok önemli derecede (P < 0.01) etkili bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, antioxidant activity, total phenolic content with some physical and chemical properties of 3 white mulberry fruit (Morus alba L.) and 15 mulberry pekmez were measured. Pekmez samples were stored at 20±2 C for 6 months. Moisture was determined to be 72.85- 79.75%, total soluble solids 21.25? 28.50%, protein 0.82? 0.89%, ash 2.20? 2.65%, titratable acidity 0.25- 0.28%, total sugar 12.18? 17.02 g/100, sucrose 1.57? 4.36 g/100, reducing sugar 9.42? 15.46 g/100 g, pH 5.70?5.86, color (L, a, b) 31.24- 68.69, (-2.46)- 15.68, 4.58- 21.74, vitamin C 10.15-21.50 mg/100 g, total phenolic 18.16- 19.24 ?g gallic acid equivalent/mg of sample and antioxidant activity 33.96-38.96% of mulberry fruits respectively. Cu, Fe, Mn, Zn, Mg, K, Na, Ca and P were found in fruits, and P was high and Ca was low in fruits. Sample variation in pekmez was of great importance (P0.05) on the total soluble solids and protein of the pekmez samples. The results of this study showed that mulberry fruit and mulberry pekmez serve as a mineral and good source of natural antioxidant due to phenolic substances. Therefore they could be considered as a functional food or functional food additive.