Bazı alg türlerinin (Cystoseira barbata, Ulva rigida ve Gracilaria verrucosa) tatlarında etkili olan aminoasitlerin mevsimsel değişimi
Seasonal variation of taste active components in some seaweed (Cystoseira barbata, Ulva rigida and Gracilaria verrucosa)
  1. Tez No: 177841
  2. Yazar: GÖZDE OVA KAYKAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN CİRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Aminoasit, besin kompozisyonu, deniz algleri, Ulva rigida, Cystoseira barbata, Gracilaria verrucosa, amino acid, proximate composition, seaweeds, Ulva rigida, Cystoseira barbata, Gracilaria verrucosa
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dünyadaki alglerin tüketimi, besinsel içeriklerinin (protein, yağ asidi, aminoasit, vitamin vb.) ve insan sağlığına (kalp hastalığı, obezite, kanser gibi kronik hastalıklar vb.) olan faydalarının bilinmesine paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada Türkiye kıyılarında bulunan üç farklı alg türünün mevsimsel olarak besin kompozisyonunun ve spesifik tatlarında etkili olan aminoasit içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, Çanakkale Dardanos sahili boyunca yayılım gösteren kahverengi alg Cystoseira barbata (Stackhouse C. Agardh) ve yeşil alg Ulva rigida (C. Agardh) ile İzmir Karşıyaka (Bostanlı) sahili boyunca yayılım gösteren kırmızı alg Gracilaria verrucosa (Hudson Papenfuss) materyal olarak kullanılmıştır. Analizler mevsimsel olarak (ilkbahar, yaz, sonbahar, kış) ve üç tekrarlı yürütülmüştür. Çalışmada alglerin protein içeriklerinde mevsimsel olarak önemli farklılıklar saptanmıştır. En yüksek protein miktarları kış mevsiminde bulunmuş olup, Cystoseira barbata için % 18,73 ± 0,77, Ulva rigida için; % 21,20 ± 0,19 ve Gracilaria verrucosa için; % 27,38 ± 0,71 protein olarak tespit edilmiştir. Çalışmada ayrıca esansiyel aminoasitlerinde içinde bulunduğu 18 aminoasit türü protein hidrolizi sonucu tespit edilmiştir. Aminoasitlerden triptofan ise asit hidrolizi sonucu yıkıma uğradığından dolayı saptanamamıştır. Yapılan istatistiksel analiz sonuçlarına göre gerek türler gerekse mevsimler arasında aminoasit kompozisyonu bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Ayrıca alglerin tat ve aromalarının oluşumunda önemli rol oynayan aspartik asit ve glutamik asit miktarları diğer aminoasitlere oranla tüm türlerde her mevsim yüksek oranda tespit edilmiştir. En yüksek aminoasit miktarı, Cystoseira barbata'da kış mevsiminde glutamik asit iken (36,83±0,24 mg/g), Ulva rigida'da yaz mevsiminde aspartik asit (20,53±0,81 mg/g), Gracilaria verrucosa'da ise ilkbahar mevsiminde yine aspartik asit (26,20±0,79 mg/g) olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Together with known their high nutrition values (protein, fatty acid, amino acid, vitamin etc.) and contribution human health (heart disease, obesity, cancer and so on) consumption of seaweed is increase nowadays in the world. In this study, seasonal variation of proximate composition and taste active aminoacids of three different seaweeds were investigated. As a sample, green seaweed Ulva rigida and brown seaweed Cystoseira barbata were collected along the coasts of the Çanakkale (Dardanos). Also the red seaweed Gracilaria verrucosa was collected from İzmir Karşıyaka (Bostanlı). All analyses were executed in triplicate. The trial revealed that protein contents of three algae were different levels as seasonal. Results show that, protein levels were found highest value in winter season all species of seaweeds. Cystoseira barbata was 18,73 ± 0,77 %, Ulva rigida was 21,20 ± 0,19 % and Gracilaria verrucosa was 27,38 ± 0,71 % protein in winter season. Eighteen of common amino acids including almost all essansial amino acids have been determined in protein hydrolysate of theree species of seaweeds. Triptophan was not detected because of acid hydrolysate. According to statistic results, significant variations were observed in amino acid composition among different species and season. Also, aspartic acid and glutamic acid which is the responsible of seaweed taste were found major component all season in three seaweeds. Amount of highest amino acid composition in Cystoseira barbata was determined glutamic acid (36,83±0,24 mg/g) during the winter season, whereas in Ulva rigida (20,53±0,81 mg/g) was aspartic acid in the summer seaon, and in Gracilaria verucosa was determined also aspartic acid (26,20±0,79 mg/g) in the same seaon.