İlköğretim fen bilgisi derslerinde yaratıcı etkinliklerin öğrencilerin tutum ve başarılarına etkisi
Effects of creative activities on students' attitudes and achievements in primary school science courses
  1. Tez No: 177897
  2. Yazar: MEDİHA AKÇAM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EROL ASKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Ögretimi, Yaratıcı Etkinlikler, Hücre, İskelet Sistemi, Sindirim Sistemi, Dolasım Sistemi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Deneysel tasarımda gerçeklestirilen bu arastırmada yaratıcı etkinliklerle desteklenen Fen Bilgisi derslerinin İlkögretim 6. sınıf konularının ögretilmesinde ögrencilerin derse yönelik basarı düzeyleri ve tutumları üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Arastırma 2005-2006 Egitim-Ögretim Yılı I. Dönemi'nde 16 haftalık bir sürede, Balıkesir İli İvrindi İlçesi bir belde ilkögretim okulunda gerçeklestirilmistir. Çalısmanın evrenini Balıkesir ili Milli Egitim Bakanlıgı'na baglı ilkögretim okullarındaki 6.sınıf ögrencileri, çalısmanın örneklemini ise 2005-2006 Egitim-Ögretim Yılı I. Dönemi'nde ögrenim gören altıncı sınıf ögrencilerinden sistematik yöntemle seçilen 72 (36 ögrenci deney grubu, 36 ögrenci kontrol grubu) ögrenci olusturmaktadır. Arastırmada veri toplama araçları olarak Fen Bilgisi Basarı Testi (FBT), ögrencilerin yaratıcılık düzeylerini belirlemek amacıyla Iraksak Hissetme Alıstırması (IHA) ve Fen Bilgisi dersine yönelik tutum belirlemek için Fen Bilgisine Yönelik Tutum Ölçegi (FTÖ) kullanılmıstır. Arastırmada dönem boyunca ders dısı etkinligi olarak deney grubundaki ögrencilerden hücre, iskelet sistemi, sindirim sistemi ve dolasım sistemi konularıyla ilgili yaratıcı etkinlikler (hikaye, masal, siir, poster, resim, model v.s.) yapmaları istenmistir. Uygulama sonunda hem deney grubuna hem de kontrol grubuna FBT ve FTÖ son-test olarak tekrar uygulanmıstır. Elde edilen veriler t-testi ve Pearson korelasyonu çıkarımsal istatistik teknikleriyle analiz edilmistir. Ayrıca, deney grubu ögrencilerinin yaratıcı etkinliklere iliskin görüslerine de betimsel olarak yer verilmektedir. Elde edilen bulgular yaratıcı etkinliklerle desteklenen Fen Bilgisi derslerinin yapıldıgı deney grubu ögrencilerinin toplam basarı ve tutum puanlarının kontrol grubu ögrencilerininkine göre daha yüksek ve anlamlı düzeyde farklılık gösterdigi sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
With this research determination of the effects of teaching the subjects of 6th grade science lessons in primary school with creative activities on students? success and attitudes were aimed. The research was applied in a small town primary school in vrindi town in Balıkesir city for nearly sixteen weeks in the first term of the educational year of 2005-2006. 6 th Grade students of a public primary school constitute the population of the study. The sample of the study consists of 72 students (36 experimental group, 36 control group) which were chosen systematically in the first term of the educational year of 2005-2006. In this research as data collection instruments Science Achievement Test (SAT) and in order to determine the creativity of the students Divergent Feeling Exercise (DFE) were used. In the beginning of the study SAT was administered as the pre-test. In the research the students in the experimental group were asked to do creative activities (stories, fairy tales, poems, posters, pictures, models, etc.) about the subjects Cell, Skeleton, Digestion and Circulation systems. After the completion of the creative activities the achievement test was re-administered to both the experimental and control groups as the post-test. Possessed data were analysed by the t-test and Pearson correlation statistical techniques. Moreover, the opinions of the experimental group were given in the research descriptively. From the data obtained; SAT scores and attitude levels of the experimental group which had done creative activities found to be statistically significantly higher than that of control group. KEY WORDS: Science Education, Creative Activities, Cell, Skeleton System, Digestion System, Circulatory System.