Çoklu zeka kuramı temelli öğretimin ilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin dolaşım sistemi başarıları üzerine etkisi
Effects of multiple intelligence theory based instruction on 6th grade primary school students' achievement of circularity system
- Tez No: 177899
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLCAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Dolasım Sistemi, Fen Dersine karsı Tutum Ölçeği, Çoklu Zeka Envanteri, Multiple Intelligences Theory, Circulatory System, Attitude Scale towards Science, Multiple Intelligences Inventory
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalısmanın amacı, çoklu zeka kuramı temelli öğretimin ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin dolasım sistemi basarılarına, Fen ve Teknoloji dersine karsı tutumlarına ve çoklu zeka alanlarına etkisini incelemektir. Çalısmanın örneklemi, 2005?2006 Eğitim-Öğretim Bahar döneminde Denizli iline bağlı bir ilçede bulunan bir devlet ilköğretim okulunda görev yapan bir Fen ve Teknoloji dersi öğretmeninin iki sınıfında bulunan 52 altıncı sınıf öğrencisinden olusmaktadır. Sınıflardan biri kontrol grubu olarak diğeri ise, deney grubu olarak atanmıstır. Kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemleri kullanılarak dolasım sistemi konuları islenirken; deney grubunda çoklu zeka temelli öğretim ile dersler islenmistir. Dolasım Sistemi Basarı Testi (DSBT), Fen Tutum Ölçeği (FTÖ) ve Çoklu Zeka Envanteri (ÇZE) hem kontrol hem de deney grubu öğrencilerine ön test ve son test olarak uygulanmıstır. Uygulama, bes haftada tamamlanmıstır. Veriler, t-testi ve iki-faktörlü varyans analizi kullanılarak analiz edilmistir. Sonuçlar, çoklu zeka kuramı temelli öğretimin ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin dolasım sistemi basarılarında ve çoklu zeka alanlarında bir artısa sebeb olduğunu gösterirken, öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine karsı tutumlarında ise bir artısa sebeb omadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the effects of the multiple intelligences based instruction on sixth grade primary school students? achievement of circulatory system, attitudes towards science, and types of multiple intelligences. The subject of this study consisted of 52 sixth grade students from two classes of science course instructed by one teacher from a public primary in district of Denizli in the Spring Semester of 2005-2006. While one of the classes was assigned as control group which trained by traditionally designed instruction, the other class was assigned as experimental group which was instructed by multiple intelligences based instruction on understanding circulatory system concepts. Circulatory System Achievement Test, Attitudes Scale towards Science, and Multiple Intelligences Inventory were administered to the control group students and the experimental group students as pre-tests and post-tests. Treatment was conducted during five weeks. Data were analysed by t-test and two factors varyans analysis. Results revealed that the multiple intelligences based instruction increased sixth grade primary school students? achievement of circulatory system and multiple intelligences, but it did not increase the students? attitudes toward science.