Ortaöğretim 9. sınıf matematik öğretiminde proje tabanlı öğretimin öğrenci başarısına etkisi
The effect of project based learning approach on the student success in mathematics teaching 9th class
- Tez No: 177964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ MERT UYANGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Proje Tabanlı Ögrenme, Matematik Ögretimi, Rasyonel Sayılar, Tutum, Project Based Learning, Teaching Mathemetics, Rational Numbers, Attitude
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu arastırma ile, Proje Tabanlı Ögrenme yaklasımının ortaögretim dokuzuncu sınıf ögrencilerinin matematik dersi ögrenme sürecine, ögrenci tutumlarına ve ögrencilerin sürece iliskin görüslerine etkisi arastırılmıstır. Çalısma Balıkesir Bigadiç Mesleki ve Teknik Egitim Merkezi Müdürlügünde yürütülmüstür. Çalısmada Proje Tabanlı Ögrenme yaklasımının ögretim süreci üzerindeki etkisinin ortaya konulabilmesi için nitel ve nicel arastırma yöntemleri birlikte kullanılmıstır. Arastırma ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desen modelinde tasarlanmıstır. Arastırma 70 ortaögretim 9.sınıf ögrencisi üzerinde uygulanmıstır. Bu ögrencilerin 35'i deney, 35'i kontrol grubunu olusturmaktadır. Proje Tabanlı Ögrenme Yaklasımı Matematik dersinde ?Rasyonel Sayılar? konusunda bir senaryo çerçevesinde ögrencilerin bir sirk modeli üzerinde güldüren aynalar bölümü insa etmeleri planlanmıs; bu dogrultuda ögrencilere çalısmayla ilgili mesleki rol dagılımı yapılmıstır. Bu roller çerçevesinde, Matematik, Fizik, Tanıtım ve Yönlendirme dersleri ile baglantılar kurulmus ve çalısma bu disiplinlerin isbirligi içerisinde çalısması seklinde 6 hafta suresince devam ettirilmistir. Ögrencilere uygulama öncesi ve sonrası, ?Rasyonel Sayılar? konusu ile ilgili basarı testi ön-son test olarak uygulanmıstır. Ayrıca ögrencilerin matematik dersine yönelik tutumlarını belirlemek için Matematik Dersi Tutum Ölçegi de uygulanmıstır. Verilerin analizinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıstır. Ögrencilerin ögrenme sürecine iliskin görüslerine iliskin veriler ise Yurtluk tarafından gelistirilen görüsme formu ile toplanmıstır. Yapılan deneysel çalısmada, Proje Tabanlı Ögrenme Yaklasımına dayalı ögretimin uygulandıgı deney grubu ile geleneksel ögretimin uygulandıgı kontrol grubu ögrencilerinin 9.sınıf matematik dersinin ?Rasyonel Sayılar? konusundaki önson test basarı puanlarının ve matematik dersine yönelik ön-son tutum puanlarının farklılasıp farklılasmadıgı incelenmistir. Sonuç olarak kontrol grubu ögrencilerinin basarı düzeyleri ile deney grubu ögrencilerinin basarı düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık oldugu sonucuna ulasılmıstır. Ayrıca çalısma sonunda ögrenci tutumlarında bir degisme görülmemistir. Etkinliklerin yürütülmesi asamasında karsılasılan durumlar, planlama asamasının önemini vurgulamıstır. Hedeflerin ortaya konulması, çalısma takviminin olusturulması, farklı disiplinlerle baglantıların kurulması, içerik ve degerlendirme organizasyonunun olusturulması, planlama asamasının ne derece öneme sahip oldugunu göstermistir. Ögrencilerin çalısmaya iliskin görüsleri incelendiginde, grup çalısmaları ile gerçeklestirilen matematik ögretiminin ögrenciler için özgüven arttırıcı ve matematik dersini sevdiren bir etkinlik oldugu sonucuna ulasılmıstır. Ayrıca matematik dersini diger derslerle iliskilendirerek, ögrencilerin somut materyaller üzerinde yaratıcılıklarını kullanmaları; matematik dersine yönelik görüslerinin olumlu yönde degismesine neden olmustur. Pek çok ögrenci sıkıcı ve soyut bilgi yükü olarak gördügü matematigi günlük hayatla iliskilendirmenin kendileri için olumlu bir deneyim oldugunu belirtmistir.
Özet (Çeviri)
With this research, the effects of Project Based Learning Approach on the process of teaching mathematics, students? attitudes and students? opinions about the process were investigated. The study performed in Balıkesir Bigadiç Vocatinal and Technical Education School. Qantitative and qulatitative methods were used together to display the effect of Project Based Learning Approach on learning process in the study. The study was planned in experimental design with pre-test post-test. The study was applied on 70 high school students who were in the 9th grades. 35 students of them constitude experimental group, 35 students constitude control group. Project Based Learning Approach in Mathematics course was applied on a circus model, building `Smiling Mirrors? about Rational Numbers subject, in the direction of this, vocational role distribution was done for students about the study. The relations with Mathematics, Physics and Introduction and Direction courses were connected and the study performed in the connection with these disciplines for 6 weeks. Before and after the application, an achievement test about Rational Numbers was applied to students as a pre-test and post-test. Also, Attitude Scale towards Mathematics course was applied to students to determine their attitudes towards Mathematics course. T-test and One-Way ANOVA were used to analyse the data. The data about the students? opinions about the learning process were gathered with the inteview form which was developed by Yurtluk. In the constructed experimental study, the achievement scores which gathered from pre-post tests about `Rational Numbers? in the 9th grade mathematics course and pre-post attitude scores towards mathematics of the experimantal group who applied Project Based Learning and the comtrol group who applied traditional teaching were examined whether they differed or not. Consequently, it is concluded that there is a significant difference between the achievement degree of the control group and the experimental group srudents. Also, at the end of the study no change was seen in the area of students? attitudes. The situations which were seen while constructing emphasized the importance of planning. Putting forward the aims, preparing the schelude, connecting the different discipline, formation of concept and evaluation organization indicated the importance degree of planning stage. When the students? opinion on the project was examined, it is concluded that teaching Mathematics with group works is an activity which helps improving students? self-confidence and raises students? love towards mathematics. Also connection mathematics course with the other courses, using students? own creativity on concrete materials caused to change their opinions about Mathematics courses in a possitive way. A lot of students who thinks Mathematics as a boring and an abstract information load, stated that making connection Mathematichs with daily life was a possitive experience for them.