Lise 1 biyoloji öğretiminde bilimsel yönetimin kavratılması ve bilimsel bir projenin hazırlanmasında rehber ilkeler
The comrehension of scientific methods in the first year of highschool in teaching biology and the guiding principles for the preparation of a scientific project
  1. Tez No: 159144
  2. Yazar: AHMET KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: biyoloji eğitimi, bilim, bilimsel yöntem, Biology education, science, scientific method
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Biyoloji eğitiminde bilimsel yöntem konusu lise 1. sınıfın ilk konusu olarak seçilmiş ve diğer konulardaki bilimsel çalışmaların anlaşılabilmesi için öğretimine gerek duyulmuştur. Bu çalışmada lise 1. sınıf Öğrencilerinin biyoloji dersi müfredatında yer alan bilimsel yöntem konusu ile ilgili kavrama derecelerinin belirlenmesi ve bilimsel yöntem öğretiminde örnek bir projenin hazırlanmasında ilgili rehber ilkeleri sunmak amaçlanmıştır. Bilimsel yöntem konusunun geleneksel öğretim yöntemleriyle öğrenciler tarafından kavranma derecelerinin belirlenmesi, farklı nitelikteki okullarda okuyan öğrencilerin başarılarının karşılaştırılması için öğrencilere 1 5 sorudan oluşan bilimsel yöntem başarı testi uygulanmıştır. Araştırmanın deneysel çalışması 2004-2005 Öğretim yılı güz döneminde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara nın merkez ilçe lerinde, dört ayrı ortaöğretim kurumundaki toplam 800 lise 1 öğrencisi oluşturmuştur. Elde edilen bulgular SPSS (Statistical packet for the social science) istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Başarı testinden elde edilen bulgular tek faktörlü varyans analizi ile 0,05'lik manidarlık düzeyinde test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda geleneksel yöntemlerle anlatılan bilimsel yöntem konusunun öğrenciler tarafından kavranabilme düzeyinin düşük oranlarda olduğu görülmüştür. Ayrıca farklı nitelikteki okullarda okuyan öğrenciler arasında başarı farklılıklarının bulunduğu tespit edilmiştir. Başarı testinde yer alan her sorunun tek tek hedef ve davranışları belirlenerek başarı oranlarına göre değerlendirmesi yapılmıştır. Okullarda bilimsel yöntemkonusunun geleneksel yöntemlerle öğretildiği, proje tabanlı öğretimin yapılmadığı görülmüştür. Bilimsel çalışmalara yönlendirici etkisi olan bilimsel yöntemin örnek bir proje ile öğretimi için gerekli ilkeler belirlenmiş ve uygulama için önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The scientific method subject has been selected the first subject of the high school 1st class in the biology education, considered necessary to be thought to make clear the scientific studies in other subjects. In this present study it is targeted to present the guiding principles in preparing a sample project in teaching scientific method and determining comprehending degrees in connection with scientific method subject in the biology lesson curriculum of the students of the high-school 1st class. Scientific method success test consisting of 15 questions have been applied to the students in order to compare the successes of the students studying at different schools as well as comprehension degrees of the scientific method subject by the students through traditional teaching methods. The experimental study of the research was conducted during fall term in 2004 - 2005 academic year. The sampling of the research is constituted by a total of 800 high-school first-class students at 4 different secondary class institutions in the central townships of Ankara. The findings obtained has been analyzed by utilizing SPSS (Statistical packet for the social science) statistical program. Findings obtained from the performance test has been tested at a significance level of 0.05 through the single- factor variance analysis. As a result of the study; it has been observed that comprehension level of the scientific method subject imparted through traditional methods to students is low. It has also been determined that there were differences of success amongst the students studying at different schools. Each question in the performance test is determined singly in terms of targets and behaviors to be evaluated according toIV success rates. It has also been observed that project-based teaching has not been carried out in schools where the scientific method subject is imparted through traditional methods. The necessary principles have been determined for the teaching of the scientific method having an orientating effect on the scientific studies through a sample project and suggested for the implementation.