Su ve hayat konusunun öğretiminde kullanılan proje tabanlı FeTeMM yaklaşımının öğrenci başarısı üzerine etkisi
The effect of student achievement of project based STEM approach used in teaching of water and life subject
- Tez No: 593570
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜLER AKGEMCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FeTeMM Eğitimi, Proje Tabanlı Öğrenme, Kimya Eğitimi, STEM, Chemistry Education, Vocational high school
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada kimya dersinin 9. sınıf müfredatında yer alan 'Su ve Hayat' konusunun Proje Tabanlı FeTeMM Eğitimine göre düzenlenmiş öğrenme ortamında işlenmesi ve kullanılan yöntemin meslek lisesinde öğrencilerin başarısına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada, tek gruplu ön test-son test deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını, teknik meslek lisesi elektrik bölümü 9. sınıf, 30 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada nicel veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak da araştırmacı tarafından hazırlanmış olan“Su ve Hayat Başarı Testi”ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Çalışmada, başarı testinden elde edilen veriler, istatistik programında Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonunda, derste uygulanan Proje Tabanlı FeTeMM yönteminin öğrencilerin dersteki başarılarını arttırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine how teaching“Water and Life”subject, which was involved in 9th grade's Chemistry Stream, in a learning platform regulated by the Project-based STEM disciplines effected the learning skills of the vocation high school students. The study was designed in one group pre-test post-test pattern. The participants of the study consisted of 30 students in nineth-grade at the electricity department of vocational high school. Quantative data collection tools were used in order to collect the data fort he study. As quantative data collection tool“Water and Life Achievement Test”which was prepared by the searcher was performed on the students as pretest and posttest. The data obtained from the achievement test were analysed by using wilcoxon signed-rank test in a statistics programme. At the end of the study it was established that practising Project Based STEM method has increased the learning success of the students.