Ortaöğretim matematik öğretiminde öğretmenlerin öğretim yöntem ve teknikleri konusundaki yeterlilikleri
Qualifications of teachers about the teaching methods and techniques at secondary school mathematics education.
  1. Tez No: 361689
  2. Yazar: ÖZCAN YULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GANİME AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Öğretim Yöntemleri, Öğretim Teknikleri, Öğretmen Yeterlilikleri, Öğretmen Eğitimi, High School Mathematics Teachers, Teaching Methods, Teaching Techniques, Teacher Competencies, Teacher education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Eğitim hedeflerinin gerçekleşmesi uygun bir öğretim yöntem ve tekniklerin seçilmesiyle sağlanabilir. Bu nedenle her ders için tek bir yöntem değil, çok farklı yöntemlerin kullanılması söz konusu olmaktadır. Sınıf içinde öğrenme-öğretme sürecinin etkili olabilmesi uygun yöntemlerin seçimiyle doğru orantılıdır. Öğretmenlerin yöntem konusunda seçici olabilmesi onların çok farklı yöntemleri tanımaları ve kullanabilmeleri ile olanaklıdır. Diğer bir tanımla, yöntem zenginliğine sahip olmaları gerekmektedir(Demirel, 2011, s. 68). Yöntem, genelde hedefe ulaşmak için izlenen en kısa yol olarak tanımlanırken; teknik ise bir öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi, ya da sınıf içinde yapılan işlerin bütünü olarak tanımlanabilir(Demirel, 2011, s. 92). Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim matematik öğretmenlerinin öğretim yöntem ve tekniklerini kullanma düzeyinin belirlenmesi ve eğilimlerinin hangi düzeyde olduğunun tespit edilmesidir. Çalışmanın evreni, İstanbul ilinin Küçükçekmece ilçesi oluştururken, örneklemini bu ilçede görev yapmakta olan 5 lise Matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma, 5 öğretmenin 5 farklı dersinden elde edilen video kayıtlarının (döküman analizi) kullanılmasıyla nitel bir çalışmadır. Elde edilen video kayıtları, ilgili literatür taranarak araştırmacılar ve bir uzman görüşüne başvurularak oluşturulan analiz kriterlerine göre analiz edilmiştir. Ayrıca veri sonuçlarını derinlemesine değerlendirmek için örneklem gruba uygulanmak üzere araştırmacı ve danışmanı tarafından hazırlanan yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Analizlerin değerlendirilmesi sonucunda, öğretmenlerin düz anlatım, soru-cevap, problem çözme, beyin fırtınası, tanımlar yardımıyla öğretim, analiz yoluyla öğretim, kurallar yardımıyla öğretim, örnekler yoluyla öğretim yöntem ve tekniklerini kullanma düzeyi yüksek bulunmuştur. Grupla çalışma yöntemi, proje tabanlı öğrenme, gösterip yaptırma, benzetim tekniği, deney yoluyla öğretim, oyunlarla öğretim ve teknoloji destekli öğretim yöntem ve tekniklerini kullanım düzeyi düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The realization of the objectives of education can be achieved by selecting an appropriate method. Therefore, not a single method but a lot of different methods are necessary to be used for each course. Effective teaching-learning process in the classroom is directly proportional to the selection of appropriate methods. It is possible for teachers to be selective about the correct method only if they can identify and use a variety of methods. In other words, they should have a wealth of methods.(Demirel, 2011, p. 68). The method is generally defined as the shortest path to reach the destination followed. On the other hand, technique is the format for the implementation of a teaching method or it can be defined as the whole of the works done in the classroom.( Demirel, 2011, p. 92). The aim of this research is to determine the levels of usage of teaching methods and techniques of secondary school mathematics teachers.The population of research was Küçükçekmece in İstanbul and the sample group was 5 mathematic teachers in the secondary schools. The quanlitative method was used by video recordings (document analysis) to obtain the data of 5 teachers in 5 different lectures of each of them. The data were analyzed by the criteria which were determined by the researchers using the literature and views of an specialist in the area. Also, a structured interview form, that was prepared by the researcher and consultant, was used to be applied to the sample group in order to evaluate the data results in depth. Consequently, the teachers used the techniques; lecture method, question-answer, problem solving, brain storming, definitions, analysis, examples teaching with the help of rules, more than group work, project based education, demonstration, simulation, experiments, teaching with games and technology supported education.