Doğu Karadeniz bölgesinde doğal olarak bulunan faydalı bitkiler ve kullanım alanlarının araştırılması
Beneficial plants naturally found in Eastern Black Sea region and their usage fields
  1. Tez No: 178076
  2. Yazar: SEDA BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, faydalı bitkiler, boya bitkileri, Medicinal Plants, Aromatic Plants, Beneficial Plants
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi florasında doğal olarak bulunan tıbbi, aromatik ve diğer faydalı bitkiler ilgili literatür taranarak, botanik ve yöresel adları, botanik özellikleri, bileşimleri, etki ve kullanım alanları araştırılmıştır. Ayrıca aktarlarda satılan bitkiler ile insanların doğadan toplayarak farklı amaçlarla kullandıkları bitkilerin envanteri çıkarılmıştır.Bölgede yapılan inceleme gezileri ve literatür çalışmaları sonucunda Doğu Karadeniz Bölgesinde doğal olarak bulunan, tıbbi, aromatik ve diğer amaçlarla kullanılan 117 farklı bitkinin bulunduğu saptanmıştır. 117 bitkinin tamamından ilaç olarak yararlanılmakta olup ayrıca 10'undan boya bitkisi, 4'ünden insektisit, 6'sından hayvan hastalıklarında, 28'inden yemek olarak, 14'ünün uçucu ve sabit yağından, 8'inin reçine ve zamkından yararlanılmaktadır. Aktarlarda kuru ya da taze herba, çiçek ve yağı çıkarılmış halde 222 adet bitki türünün satıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan gezi ve doğal yayılış alanlarının incelenmesi sonucu Capparis, Origanum, Astralagus, Allium, Hypericum, Ranunculus, Thymbra ve Mentha türlerinin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yoğunluk gösterdiği gözlenmiştir.Doğu Karadeniz Bölgesi tıbbi, aromatik ve diğer amaçlı kullanılan bitkiler bakımından zengin bir floraya sahiptir. Bu bitkilerin kültüre alınarak, yetiştirilmelerinin teşvik edilmesiyle, bitkilerin doğadan toplanarak yok olması önleneceği gibi çiftçilere ek gelir kaynağı da sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study carried out around the Eastern Black Sea Region. The plant of research have been using as a medicinal plant at traditional and scientific medicine, food and dye etc. Some knowledge about their chemical contents, effects, usage and traditional names were presented in this research. A total of 117 species belenging to 298 genus from this study have been determined during survey, herbalists and references. As a result of the research; it is observed that the region is rich in the species of Capparis, Origanum, Astralagus, Allium, Hypericum, Ranunculus, Thymbra ve Mentha.All of the 118 genus have been used as medicinal plants. However, they have also used as dye plants (10 species), food (28 species), cosmetic and parfume (14 species), insecticid (4 species), gums (8 species).We have determined that 222 medicinal plants are sold by herbalists in the region.Eastern Black Sea Region has rich flora in terms of medicinal plants. The encourgement of growing these plants prevent from their picking up from nature in vain and their vanishing. Moreover, it provides extra income for farmers.