Tünel kalıp sistemlerle üretilen perdeli taşıyıcı sistemlerin, konvansiyonel sistemlerle karşılaştırılması
Comparison of tunnel form building structures with convertional shear wall-frame systems
- Tez No: 178078
- Danışmanlar: PROF. A.KAMİL TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tünel Kalıp Sistemi, Geleneksel Kalıp Sistemi, Maliyet Analizleri, Perdeli Yapı, Perde-Çerçeveli Yapı, Tunnel Form System, Traditional Form System, Cost Analyses, Shear-Wall Building, Shear Wall - Frame System
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada, taşıyıcı sistemleri farklı kalıp sistemlerine uygun olarak tasarlanan binaların deprem davranışları ve maliyetlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Toplu Konut İdaresi tarafından yaygın olarak kullanılan; Y, FG ve DG tipi çok katlı bina projelerinden yararlanılmış olup toplamda altı farklı yapı modeli ele alınmıştır. Yapıların Statik ve dinamik analizleri Sta4cad v-12.1 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Tüm modellerin dinamik analizinde Mod Birleştirme Yöntemi kullanılmıştır. Karşılaştırmalı maliyet analizlerinde; kaba inşaat malzeme ve işçilik bedelleri göz önüne alınarak hesaplamalar yapılmıştır. Maliyet analizleri sırasında piyasadan güncel fiyat araştırması yapılarak, değerlendirmelerin günümüz şartlarına uygun olması sağlanmıştır.Analiz sonuçlarına göre; son yıllarda kullanımı giderek artan tünel kalıp sistemlerinin, konvansiyonel kalıp sistemlere göre ilk yatırım maliyetinin daha fazla olduğu ancak kalıp ömrünün diğer kalıp sistemlerine göre daha uzun olması nedeniyle seri yapı imalatlarında (toplu konut) daha avantajlı olduğu, uygulama sayısının nispeten az olması durumunda ise geleneksel ahşap kalıp sisteminin daha avantajlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, comparison of the earthquake behavior and constructional costs of the building whose structural systems are designed according to the different mould systems is aimed. For this purpose, in total six different structural models are dealt with by benefiting from the multi-story buildings? project named as Y, FG and DG which are widely used by Housing Development Administration of Turkey (TOKİ). Static and dynamic analyses of the structure are realized by the computer program Sta4Cad V-12.1. The Mode Superposition Method is used in the dynamic analysis of all models. In the comparative cost analysis, the accounts are made according to the prices of common constructions materials and workmanship. During the cost analysis, by making actual price investigation it is supplied that the evaluation is suitable for our daily conditions.According the results of analysis, the first investment cost of tunnel form system whose usage are increasing in recent years are too much but because of the lifetime of form is too long according to the traditional form systems, it has more advantage in the mass production (collective building). If the number of application is in less condition, it?s seemed that traditional form system has more advantageous.