Karatay (Konya) ilçesi imar planı için jeolojik/jeoteknik çalışma
Geologic/geotechnic study for Karatay (Konya) district zone plan
- Tez No: 178243
- Danışmanlar: DR. ALİ RIZA SÖGÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konya, zemin sondajı, zemin sınıflaması, şişme potansiyeli, jeofizik, Konya, ground drilling, ground classifications, swelling potential, geophysics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışma kapsamında Karatay (Konya) ilçesi'nin imar planının çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla inceleme alanının hidrojeolojik jeoteknik ve sismotektonik özellikleri incelenmiştir.Bu amaçla çalışma sahasında gerçekleştirilen 97 adet temel sondajdan 791 adet örselenmiş ve 379 adet örselenmemiş örnek alınmıştır. Sondajlarda 1,5 m aralıklarla standart penetrasyon deneyi (SPT) yapılmıştır ve darbe sayısının çoğunlukla 2 ile 30 arasında olduğu belirlenmiştir. Alınan numuneler üzerinde gerçekleştIirilen deneylerle özgül ağırlık değerinin ortalama 2,6 gr/cm3 ve 200 nolu elekte kalan malzeme miktarının %85-%90 aralığında tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda örneklerin birleştirilmiş zemin sınıflama sistemine (USCS) göre yüzde olarak zemin sınıfı dağılımları %59 CL-CH, %29 ML-MH, %11 SC-SM ve %1 GC-GM olduğu ortaya konmuştur. Bunlardan özellikle ?CH? grubu zeminler, orta-yüksek şişme potansiyeline sahip zeminler olup şehir planlamasında önem taşımaktadır.Jeofizik çalışmalarına göre zeminin ?C2-3?, yerel zemin sınıflamasının ise ?Z3? olduğu tespit edilmiştir. Jeofizik çalışmalarda ?S? dalgası hızının 0,25-0,45 sn ve 0,45-0,70 sn olduğu belirlenerek bu bölgelerde zemin yapısının oluşabilecek yer hareketlerinden etkilenebileceği ileri sürülmüştür.Jeoteknik ve jeofizik çalışmalardan elde edilen tüm bu sonuçlara dayanarak; bölgede yapılacak İmar Planlamaları'nda, ayrıntılı jeoteknik çalışmaların önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The hydrogeological, geotechnical and seismotechnical characteristics of Karatay (Konya) area were studied in order to help in preparing the zone plan of the area. To do so, 791 crumpled, and 379 non-crumpled samples were obtained from 97 grounds drilling within the area. Stroke number is determined between 2-30 by SPT experiments performed at the drilling in 1.5 m. spaces. Experiments performed on the samples obtained show that specific gravity of the samples is 2,6 gr/cm3 in average, and material amount at the rest of 200 number sieve is in 85-90 % range. At the end of the evaluations, the samples are classified as%59 CL-CH, %29 ML-MH, %11 SC-SM and %1 GC-GM according to Unified Soil Classification System. Particularly CH group grounds are particularly important in city planning due to their middle-high swelling potential.The ground can be classified as ?C2-3? and ?Z3? on the basis of geophysical and local ground parameters, respectively. S wave speeds are determined as 0, 25-0, 45 sec and 0, 45-0, 70 sec., and therefore ground structure can be affected by probable ground movements.Based on the results obtained from geotechnical and geophysical studies, it has been determined that detailed geotechnical studies are substantial in zone planning.