Konya ili Karatay ilçesi İsmil Köyü mezar taşları
Karatay district of Konya Ismil Village gravestones
- Tez No: 549863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mezar Taşları, İsmil, Karatay, Konya, Ismil, Karatay, Konya, Gravestones
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Mezar Taşları, ölümden sonra bir hayatın var olduğuna inanan bir millet ve o milletin kültürü için en önemli konulardan biridir. Ölümden sonra yaşam inancı, Asya'dan Anadolu'ya tüm Türk toplulukları arasında kültür, töre ve inançla birleşerek günümüzde varoluşunu devam ettirmektedir. Ölüyü unutmamak, ölüyü yad etmek, ölüyü ziyaret etmek gibi kavramlar içindir ki mezar taşı dikmek, asırlardır süregelen Türk geleneklerinden biri olmuştur. Araştırmanın konusu, Konya Karatay ilçesi İsmil köyünde bulunan, Osmanlı'nın son dönemine tarihlendirilen Mezar Taşlarıdır. Konuyla ilgili daha önce çalışma yapılmadığı ve herhangi bir araştırma tespit edilemediği için çalışmanın değeri bir hayli fazla önem kazanmaktadır. Araştırma, İsmil Köyünde bulunan tek mezarlık üzerinden yapılmış, günümüze ulaşan ve ayakta kalabilen tüm mezar taşlarını kapsamaktadır. Yerinde incelenen ve belgelenen mezar taşlarında yöresel, kültürel ve çevre kültürünün etkileri incelenerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tipoloji çalışmaları ise elde edilen malzemeler doğrultusunda form, kullanılan malzeme ve tip açısından ele alınmıştır. Türk Sanatı açısından önemli bir yere sahip olan Mezar Taşları, Konya-Karatay ilçesi İsmil Köyünde bulunan örnekleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın aynı coğrafyada çalışılmamış ve çalışılmayı bekleyen mezar taşlarının araştırılmasına öncülük etmesi, daha sonraki çalışmalara kaynak olması, belgelenerek koruma altına alınması ve Türk Sanatına kazandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gravestones are one of the most important issues for a nation that believes that there is a life after death and the culture of that nation. In today, the belief of life after death is continuing to exist by merging with culture, tradition and faith among all Turk communities from Asia to Anatolia. Gravestones have been one of our traditions for centuries and they are for the concepts such as not to forget, remember and visit the dead people.. The topic of this study is the gravestones in the village of Ismil, Konya Karatay district of Late Ottoman period. As the studies on the subject are insufficient, the value of this study has great importance. This study was carried out on the only cemetery located in the village of Ismil and covers all gravestones that are extant and survived. The gravestones were examined and evaluated on site in the context of the effects of local, cultural and environmental culture. Typology studies are evaluated in terms of form, material and type according to the materials. This study has not been studied in the same district before and it is aimed to be the pioneer and source of the further studies.