Bazı özel tip diophantine denklemlerinin çözümleri
Solutions of certain specific type diophantine equations
- Tez No: 178274
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Diophantine equations, algebraic numbers, algebraic integers
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
Bu çalışma, sayılar teorisinde önemli bir yeri olan Diophantine denklemleri üzerine hazırlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümü Giriş'e ayrılmış, burada kaynak araştırması sonucunda elde edilen bilgilerin ve çözülen denklemlerin özeti verilmiştir.İkinci bölümde temel tanım ve teoremler verilmiştir. Üçüncü bölümde bazı özel tip diophantine denklemlerinin çözümleri ve kullanılan lemmalar ve teoremler verilmiştir. Dördüncü bölümde araştırma sonucunda elde edilen diophantine denklemleri verilmiştir. Beşinci bölümde ise kaynaklar verilmiştir.Biz bu çalışmada x2+11=yn, x2+67=yn denklemlerinin x,y,n tamsayıları için çözümlerini n 3 olmak üzere bulduk ve x2+112k+1=yn denkleminin tamsayılarda çözümünün olmadığını n 3 için gösterdik.ANAHTAR KELİMELER: Diophantine denklemleri, Cebirsel sayılar, Cebirsel tamsayılar
Özet (Çeviri)
This study has been done over Diophantine equations which has a prominent position in number theory. First chapter of the study has been allocated to ?Introduction?, here information obtained from the result of resource research and summary of solved equations have been provided.In the second chapter basic definitions and theorems have been provided. In the third chapter solutions of certain specific type Diophantine equations and lemmas, theorems used have been provided. In the forth chapter Diophantine equations obtained at the result of the research have been provided. The fifth chapter includes resources.In this study we provided x,y,n solutions of equations x2+11=yn, x2+67=yn for n?3 in integers and there is no solution for equation x2+112k+1=yn for n?3 in integers.