Eğirdir Gölü'ndeki Vimba vimba tenella (Nordmann, 1840) (Eğrez)'nın total yağ asidi bileşiminin mevsimsel değişiminin belirlenmesi
Determination of the seasonal changes on total fatty acid composition of vimba, Vimba vimba tenella (Nordmann,1840) (Eğrez) in Eğirdir Lake
- Tez No: 178308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA KALYONCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: Vimba vimba tenella (Nordmann, 1840), yağ asidi bileşimi, tatlı su balığı, mevsimsel değişim, Eğirdir Gölü, Türkiye, Vimba vimba tenella (Nordmann, 1840), fatty acid composition, freshwater fish, seasonal change, Egirdir Lake, Turkey
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü'nde bulunan, Vimba vimba tenella (Nordmann, 1840) (Eğrez)'in total yağ asidi bileşimi ve onun mevsimsel değişimi gaz kromatografik metotla araştırılmıştır. Vimba vimba tenella 'nın bileşiminde toplam 27 farklı yağ asidi belirlenmiştir. Bütün mevsimlede doymamış yağ asitleri, doymuş ve aşırı doymamış yağ asitlerinden yüksek bulunmuştur. Oleik asit bütün mevsilerde major doymamış yağ asidi olarak bulunmuştur (28.35-22.43 %). Palmitik asit dört mevsimde major doymuş yağ asidi olarak bulnmuştur. Bu çalışmada ?3/ ?6 oranları sırasıyla 1.39; 1.55; 1.16; 1.14 olarak ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsiminde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, total fatty acid compositions and its seasonal variations of Vimba, Vimba vimba tenella in Egirdir Lake which is the second biggest freshwater lake in Turkey, were investigated by gas chromatographic method. Total 27 different fatty acids were determinated in the compositions of Vimba vimba tenella . Monounsaturated fatty acids (MUFAs) were found to be higher than saturated (SFA) and polyunsaturated (PUFAs) in all seasons. Oleic acid was the major MUFAs in all seasons (28.35-22.43% ). Palmitic acid was identified as the major SFA in four seasons. In the present study, ?3/ ?6 ratios were found 1.39;1.55;1.16;1.41 in spring, summer, autumn and winter, respectively.