Çok değişkenli istatistiksel yöntemlerin peyzaj ekolojisi araştırmalarında kullanımı
Using multivariate statistical methods in landscape ecology researches
- Tez No: 178339
- Danışmanlar: PROF. DR. TULUHAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çok değişkenli istatistiksel analiz teknikleri, kümeleme analizi, faktör analizi, kanonik uyum analizi, kanonik korelasyon analizi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çok değişkenli istatistiksel analizde, tek değişkenli istatistiksel analiz tekniklerinden farklı olarak, sistem içerisinde birbiriyle ilişki halinde çok sayıda değişken söz konusudur. Bu analizde amaç, kullanılacak tekniklerle söz konusu sistemin yapısının belirlenmesi ve basit bir forma dönüştürülmesidirBu çalışmanın amacı; biyolojik ve fiziksel yapıya ait verilerin ilişkilendirilmesi ve peyzaj birimlerinin sınıflandırılmasında etken olabilecek istatistik yöntemlerin denenmesi yoluyla peyzaj ekolojisi çalışmalarına bütünleştirilmesinin sağlanmasıdır. Bu bağlamda, ekolojik araştırmalarda çok değişkenli veri setlerinin elde ediliş yöntemi, verilerin güvenirliliği ve verilerin birbiriyle olan etkileşiminin tespit edilmesinde peyzaj mimarlığı hedefleri açısından kümeleme, kanonik uyum, faktör ve kanonik korelasyon analizi teknikleri denenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the multivariate statistical analysis, contrary to the one-variable technics, there are many variables in the system inter-related with each other. In this analysis, the object is to determine the structure of the system and convert the system into a simple form by using associated technics.The scope of this study is to associate data related with biological and physical structure and to try out statistical methods which may be effective to classify landscape planning units and to integrate the data into landscape planning studies. In this context, in the terms of landscape planning goals, multivariate data sets establishing methods, the reliability of the data, and inter-relation state in the data; cluster, canonical correspondence, factor and canonical correlation analysis methods were tried out.Keywords : Multivariate statistical analysis technics, cluster analysis, factor analysis, canonical correspondence analysis, canonical correlation analysis.