Alyanak ve Roksana kayısı çeşitlerinin badem, şeftali çöğür ve myrobolan 29C klon anaçları ile uyuşmalarının belirlenmesi
Determination of compotibility conditions of Alyanak and Roksana apricot cultivars grafted on almond, peach seedling rootstocks and myrobolan 29C clonal rootstock
- Tez No: 178387
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ PIRLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: kayısı çeşitleri, şeftali çöğürü, badem çöğürü, myrobalan 29C, uyuşma, apricot cultivars, peach seedling, almond seedling, myrobolan 29C, compatibility
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma, 2005-2007 yılları arasında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yürütülmüştür. Araştırmada üç farklı Prunus anacına (Şeftali çöğürü, Badem çöğürü ve Myrobalan 29-C klonu) iki kayısı çeşidi (Alyanak, Roksana) aşılanarak erken dönemde aşı uyuşma durumları belirlenmeye çalışılmıştır.Aşılamadan 6 ay sonra aşı yerinden alınan örneklerden elde edilen mikroskobik ve 12 ay sonra alınan örneklerden makroskobik kesitler incelenmiş ve dokulardaki gelişmeler incelenmiştir. Aşılamadan 6 ay sonra alınan enine kesitlerde tüm kombinasyonlarda anaç ve kalemden kallus oluştuğu, değişik yoğunluklarda meydana gelmiş olan nekrotik tabakaların kırıldığı, kambiyal farklılaşmanın ve kambiyal devamlılığın meydana geldiği saptanmıştır.Alyanak/Şeftali, Alyanak/Myrobolan 29C, Roksana/Şeftali, Roksana/Myrobolan 29C kombinasyonlarının birbirleri ile uyuştuğu, Roksana/Badem ve Alyanak/Badem aşı kombinasyonlarının birbirleri ile uyuşmadığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out at Eğirdir Horticultural Research Institute between years of 2005 and 2007 to determine in early period the degree of compatibility of two apricot varieties (Alyanak and Roksana) with three Prunus rootstocks (Prunus persica L., Prunus amygdalus and clonal Myrobolan 29C).6 (microscopically) and 12 (macroscopically) months after grafting, sections of graft unions were examined to observe developments in tissues. At transverse sections that taken from 6 months after grafting were observed forming of callus in all combinations from scion and rootstock, being broken of necrotic layer as different densities and occurring of cambial differentiations and cambial continuity between scion and rootstock was established.In conclusion Alyanak/Peach seedling, Alyanak/Myrobolan 29C, Roksana/Peach seedling, andRoksana/Myrobolan 29C grafting combinations had been found eveluatated compobility for grafting, Roksana/Almond seedling and Alyanak/ Almond seedling grafting combinations had not been evaluated compobility.