Zihinsel engelli öğrencilere fen bilgisi dersinde sindirim konusunu basamaklandırılmış öğretim yöntemiyle sunulmasının etkililiği
The effectiveness of teaching digestion curriculum unit through graded teaching method in science classes to mentally-handicapped children
  1. Tez No: 178389
  2. Yazar: RAMAZAN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYVAZ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş öğretim materyali, Basamaklandırılmış Öğretim Yöntemi, Fen ve Teknoloji dersi, Individualized Teaching Material, Stepped Teaching Method, Science and Technology Course
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, zihinsel engelli öğrencilere, sindirim sistemi organlarının öğretiminde Basamaklandırılmış Öğretim Yöntemine Göre Hazırlanan Bireyselleştirilmiş Öğretim Materyalinin etkililiğini belirlemektir.Araştırma, tek denekli deneysel desenlerden A-B desenine göre düzenlemiştir.Çalışmanın grubu, 2006-2007 öğretim yılının II. döneminde Konya ili, Özel Saygı Eğitim Kurumuna devam eden ve ön koşul davranışları yerine getiren üç öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanabilmesi için, öğrencilerin sindirim sistemi organları konusundaki performans düzeylerini ve öğretim sonu düzeylerini belirlemek üzere Basamaklandırılmış Öğretim Yöntemine Göre Ölçüt Bağımlı Ölçü Araçları geliştirilmiştir. Araçlar öğretim öncesi ve öğretim sonrası üçer kez uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen veriler grafikle gösterilmiş ve grafikler niteliksel olarak yorumlanmıştır.Araştırmanın bulgularına dayanarak elde edilen sonuçlara göre; Basamaklandırılmış Öğretim Yöntemiyle Sunulan Bireyselleştirilmiş Öğretim Materyalinin sindirim sistemi organları öğretiminde her öğrencide etkili olduğu bulunmuştur.2008, 87 sayfa
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effect of Individualized Teaching Material that is prepared according to stepped teaching method in teaching digestive system organs to mentally handicapped children.The research was designed in respect of A-B figure which is one of experimental figures.The study group consisted of three students who fulfill prerequisite behaviors and who attend to Konya Private Saygı Education Institution during 2006-2007 education year. To collect the data for the study, measurement tools according to Stepped Teaching Method were developed for measuring the performances of the students about digestive system organs and their levels after application.The data collected throughout the study were shown by graphics and graphics were analyzed qualitatively.According to results based on the study findings, Individualized Teaching Material that was prepared according to stepped teaching method in teaching digestive system organs was found to be effective in all children.2008, 87 pages