Alanya Kaleiçi evleri
Alanya Kaleiçi houses
- Tez No: 178415
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alanya- Alanya Kalesi-Kaleiçi Bölgesi, Tarihi Konut Dokusu, Alanya- Alanya Castle- Kaleiçi Site, Historical Quarters Tissue
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
- Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çalışmada, Alanya Kaleiçi Bölgesindeki halen ayakta kalabilmiş, günümüzde içinde yaşamın devam ettiği tarihi konut dokusunun bir parçası olan konutlardan örnekler seçilmesi ve coğrafi, kültürel yapısının, mekansal ve yapısal özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmayla, ileride yapılması düşünülen veya yapılacak tarihi konut dokusunu koruma çalışmalarında bir kaynak olması amaçlanmıştır. Bu nedenle öncelikle, Alanya- Alanya Kalesi- Kaleiçi bölgesinin tarih boyunca kültürel, coğrafi, sosyal açıdan nasıl oluştuğu ve şekillendiği anlatılmış, konut dokusunun çarpık yapılaşmaların arasında bir arada görülebildiği tek yer olan Kaleiçi Bölgesi Tophane Mahallesinde yer alan konutlardan seçilen örnekler, fotoğraflar ve çizimler yardımıyla detaylı olarak anlatılmıştır. Alanya ve çalışma alanı kapsamında, günümüze kadar yapılmış olan planlama, uygulama çalışmalarının, olumlu ve olumsuz yönleri hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. Tarihin ve geleceğe bırakacağımız mirasın tamamen yok olmaması için, konutların korunması, yeniden bölgenin canlanması, günümüz şartlarında ayakta kalabilmelerinin sağlanması ve buna göre kararların alınması ve daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, choosing examples from the dwellings which are being a part of historical quarters tissue that the life is continuing in the present days and standing at present in Alanya Kaleiçi region and researching the cultural, structural properties is aimed. In addition by this study, is aimed to be a source for the furthermore the restoration studies on historical quarters tissue that are thought or will be applied. Therefore first, how Alanya- Alanya Castle- Alanya Kaleiçi region is formed and shaped during the history due to the cultural, geographical, social properties is explained, taking part in Kaleiçi region Tophane district where the dwelling tissue can be seen all together between deformed constructed area the chosen dwellings are explained by the help of pictures and drawings. In the scope of Alanya and study area, are given information about positive and negative parts of the planning and practicing studies that are made to present. History and inheritance which will be left for the further generation not to be annihilated, keeping dwellings, activating the region again, supplying to stand alive in present day and according to this reasons taking decisions and making more extensive studies must be done is emphasized.