Kaolinit kilinin Mössbauer spektroskopisiyle incelenmesi
The study of kaolinite clay by Mossbauer spectroscopy
  1. Tez No: 178533
  2. Yazar: EMRE TEVFİK ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN KÜÇÜKÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaolinit, Mössbauer Spektroskopisi, yapısal demir, yüzey demiri, Kaolinite, Mössbauer Spectroscopy, structural iron, surface iron
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada, alışılmış kaolinit minerallerine göre demir içeriği bakımından zengin olan (%1,5) nadir bir kaolinit kilindeki demir oksitlerin, yapısal veya yüzey demiri olup olmadığı Mössbauer spektroskopisi ile incelenmiştir. Bu amaçla numunenin üç farklı sıcaklıkta (298K, 80K, 15K) Mössbauer spektrumları alınmıştır.Numunenin düşük sıcaklıklarda magnetik bir düzenlenim sergilediği saptanmış, izomer kayması, kuadrupol yarılma ve magnetik yarılma özellikleri kullanılarak ilgili demirin Fe+3 formundaki yapısal demir olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar numunenin, XRD desenindeki piklerin konumları incelenerek ve kimyasal analiz sonuçlarından kilin birim hücre formülü hesaplanarak da desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, a rare kaolinite iron oxides, which are richer as iron (% 1,5) than accustomed kaolinite minerals, are examined whether they are structural or surface iron by Mössbauer spectroscopy. For this aim, the sample?s three different heats (298K, 80K, 15K) of Mössbauer spectrums have been taken.It is determined that the sample exhibits a magnetic ordering at low temperatures and it is obtained that the iron is the structural iron, which is at form Fe+3 by using the features of isomer shift, quadrupol splitting and magnetic splitting. The obtained results have been supported by examining of the sample?s peaks positions at XRD pattern and by calculating of clay unit cell formula from the results af checical analysis.