Bir boyutlu örgüde spin dalgaları
Spin-waves in one dimensional lattice
- Tez No: 178532
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ŞEVKİ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetizasyon, Değis-tokus etkilesimi, Zeeman etkilesimi vedipol-dipol etkilesimleri, Magnetization, the exchange interaction, zeeman interaction anddipole-dipole interaction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalısmada, bir boyutlu örgüdeki spin dalgaları incelenmistir. Bu amaçlamanyetizasyon ifadesini türetebilmek için Değis-tokus, Zeeman ve dipol-dipoletkilesimlerinden olusan sistem hamiltoniyeni elde edilmistir. Hamiltoniyenikösegenlestirmek için gerekli dönüsümler kullanılmıs ve Z bölüsüm fonksiyonundanyararlanılarak manyetizasyon ifadesi elde edilmistir. Elde edilen manyetizasyonifadesinin uygulanan dıs alana bağlı olarak düsük sıcaklıklardaki değisimiincelenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, spin waves in one dimensional lattice have been studied. Withthis purpose, the exchange interaction, zeeman interaction and dipole-dipoleinteraction are used in order to obtain the magnetization. In order to diagonalise theHamiltonien necessary transformations have been applied and the magnetization hasbeen obtained by utilizing the partition function Z of the system. The lowtemperature variation of the so obtained magnetization with the applied externalmagnetic field has been investigated.