Kabuksuz çekirdek kabağı hatlarında tohum verimi ve kalitesi
Seed yield and quality in naked-seed pumpkin lines
- Tez No: 178574
- Danışmanlar: PROF.DR. KAZIM ABAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kabak, kabuksuz tohum, bitki sıklığı, genotip, Cucurbita pepo, Pumpkin, naked-seed, plant density, genotype, Cucurbita pepo
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada iki farklı deneme yürütülmüştür. Birinci denemede Ç.Ü. Ziraat Fakültesi ve A.Ü. Ziraat Fakültesi işbirliği ile yürütülen bir çalışma sonunda geliştirilen kabuksuz tohumlu on adet kabak hattının tohum verimi ve kalitesine bakılmıştır. İkinci denemede ise bu materyal içinden seçilen 23 nolu hatta bitki sıklığının tohum verimi ve kalitesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemeler eşzamanlı olarak 2006 yılında Ç.Ü. Ziraat Fakültesi deneme arazilerinde yürütülmüştür. Tohum kalite kriteri olarak, 1000 dane ağırlığı, nem oranı, çimlenme yüzdesi, protein ve yağ oranı özellikleri incelenmiştir. İlk denemede en yüksek tohum verimi 7 numaralı ıslah hattından alınmış; 3, 9 ve 23 numaralı hatlar ise son sıralarda yer almıştır. Tohum randımanında 5 ve 7 numaralı hatlar, meyve başına tohum verimi ve bitki başına tohum veriminde 7 numaralı ıslah hattı, yağ oranlarında 1, 10, 16 ve 23 numaralı ıslah hatları ön plana çıkmışlardır. Islah hatlarında protein oranı, çimlenme yüzdesi ve bin dane ağırlığı yönünden farklılık görülmemiştir. İkinci denemede, bitki sıklığının bitki başına tohum verimini etkilediği, buna karşılık birim alandaki verim üzerine istatistiksel olarak etkili olmadığı görülmüştür. Bitki sıklığı, tohum kalite özelliklerinden yalnızca 1000 dane ağırlığını etkilemiş, bitki sıklığının artmasıyla bin dane ağırlığı düşmüştür. Bitki yoğunluğu, diğer kalite özelliklerini anlamlı düzeyde değiştirmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study two experiments were conducted. In the first experiment, seed yield and quality of ten naked-seed pumpkin lines developed by cooperation of Cukurova University and Ankara University Agricultural Faculties, were compared. In the second one, effects of plant density on seed yield and quality were examined using ?Line Number 23?. Both experiments were conducted in the Experimental Area of Çukurova University Faculty of Agriculture in 2006. As the seed quality criteria, thousand-seed weight (g), humidity rate (%), germination percentage (%), protein and oil contens (%) were examined. In the first experiment, breeding line ?Line Number 7? was remarkable by the highest seed yield. ?Line Number 3?, ?Line Number 9? and ?Line Number 23? lines took the last places from the aspect of seed yield. For the seed yield index (seed weight/fruit weight) ?Line Number 5? and ?Line Number 7? lines; for seed yield per fruit and seed yield per plant ?Line Number 7? line; for oil rate ?Line Number 1?, ?Line Number 10?, ?Line Number 16? and ?Line Number 23? breeding lines were the outstanding ones. No difference was observed among the breeding lines in protein ratio, germination percentage and thousand-seed weight. In the second experiment, effect of plant density on seed yield per plant was observed, however, no statistical effect on yield in unit area was noted. Plant density affected just thousandseed weight among the seed quality properties, high plant density decreased thousand-seed weight. Plant density did not cause significant change in remaining quality properties.