Nişasta endüstrisi atık sularının bitki yetiştirilmesinde kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation on using starch industry wastewater for the purpose of plant growing
  1. Tez No: 178589
  2. Yazar: AYŞE GANİMET POYRAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEYNEP ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Islah, Nişasta Atıksuyu, Phytoremediation, Starch wastewater
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmada, mısır işleme tesisinden oluşan nişasta atıksularının, bitki yetiştiriciliğinde kullanılabilme olanaklarının araştırılması amacı ile Cynodon dactylon (L.) Pers. (Bermuda Çimi), Stenotaphrum secundatum (Yengeçotu) ve Ophiopogon japonicum (Karaçim) bitkilerinin torfta yetiştirilmesi koşulunda gelişimleri ve bünyelerinde biriktirdikleri azot ve fosfor miktarları incelenmiştir Çalışmanın sonucunda boy uzunluğu ve yüzey örtülülüğü bakımından atıksu ile sulanan ortamda Bermuda Çimi (Cynodon dactylon (L.) Pers.) %95 yüzey örtülülük ve 49,5 cm boy uzunluğu, Yengeçotu (Stenotaphrum secundatum) %87 yüzey örtülülük ve 25,9 cm boy uzunluğu ile iyi bir gelişim performansı sergilemişlerdir. Azot ve fosfor birikimi bakımından Karaçim (Ophiopogon japonicum) bitkisi çeşme suyu ile sulanan ortamda toprak altı aksamda 8,3 ± 0,2 g/kg, toprak üstü aksamda 6,2±0.3 g/kg toplam azot değerleriyle, ½ çeşme suyu+atıksu ile sulanan ortamda toprak altı aksamda 66,2±0,2 g/kg, toprak üstü aksamda atıksu ile sulanan ortamda 46,6±0,1 mg/l fosfor değerleriyle en iyi performans gösteren bitki olmuştur. Böylelikle bu bitkileri kullanarak, nişasta endüstrisi atıksularının arıtımına bir alternatif sunulmuş ve yeşil görünümleri ile kullanılan alanlarda peyzaj da sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the growing performance of Cynodon dactylon (L.) Pers., Stenotaphrum secundatum and Ophiopogon japonicum ; also the amounts of nitrogen and phosphorus accumulated in their structures have been studied in the condition of growing in torf , for the purpose of investigating the usage opportunities of starch wastewater in plant growing, dismissed from corn processing plant. As a result of the study, Cynodon dactylon (L.) Pers. exhibited 95 % surface covering and 49,5 cm. length evolution in case of wastewater irrigation. Stenotaphrum secundatum exhibited 87 % surface covering and 25,9 cm. length evolution.. Neverthless, Ophiopogon japonicum revealed highest performance in nitrogen and phosphorus accumulation as 8,3 ± 0,2 g/kg and 6,2±0.3 g/kg total nitrogen values in root and theme components respectively in case of potable water irrigation, and phosphorus values of 66,2±0,2 g/kg in root component in case of ½ potable water+wastewater and 46,6±0,1 g/kg in theme component in case of wastewater irrigation. Thus, an alternative has been presented to the starch industry wastewater treatment, also an improved landscape has been gained by their good appearance in useful fields.