Investigation of the removal of dyes from wastewater by environmentally friendly starch/cellulose based magnetic nanocomposite
Çevre dostu nişasta /selüloz bazlı manyetik nanokompozit eldesi ile boyar maddelerin atık sulardan gideriminin araştırılması
- Tez No: 988815
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA TOPKAYA TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Manyetik nanopartiküller, Magnetic nanoparticles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Endüstrinin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte artan çevre kirliliği birçok araştırmanın konusu olmuştur. Fabrikaların ve arıtma tesislerinin atıksularının yeterli arıtılmaması sonucu su kaynakları ve doğa, toksik birçok maddenin etkisi altına girmiştir. Tekstil ve boya sanayisi başta olmak üzere, birçok endüstride kullanılan boyaların atıksuları çevreye boşaltılmaktadır. Bu atıksular içeriğinde organik ve inorganik bileşenler barındırdığından koyu renklidir ve yüksek pH'lıdır. Tekstil endüstrisi atık sularının ise bozunmayan kimyasallar ve boyar maddeler içermesi onları çevre için bir tehlike unsuru haline getirmektedir. Boyar madde endüstrisinde en çok kullanılan boyar maddeler ise azo boyar maddelerdir. Bu boyar maddeler, giderimi en zor olanlardır ve kimyasal, biyolojik ve fiziksel arıtım yöntemleri yeterli gelmemektedir. Bu nedenle nanoteknolojinin gelişmesiyle nanokompozitler kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada azo boyar maddelerin gideriminin doğal maddeler kullanılarak elde edilen bir nanokompozit ile araştırılması amaçlanmıştır. Yaptığımız bu çalışmada öncelikle patates kabuklarından elde ettiğimiz nişasta modifiye edilmiştir. Demir (III) Oksit (Magnetit) sentezlenmiştir. Balmumu, magnetit ve nişastanın birleştirilmesiyle elde edilen nanokompozit üzerinde karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar ışığında boya giderim çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of industry and technology, increasing environmental pollution has become the subject of many studies. As a result of the insufficient treatment of wastewater from factories and treatment plants, water sources and nature have been exposed to the effects of many toxic substances. Wastewater containing dyes, especially from the textile and dye industries, is discharged into the environment. These wastewaters are dark in color and have a high pH due to the presence of organic and inorganic components. Wastewater from the textile industry poses a significant environmental threat as it contains non-degradable chemicals and dyestuffs. Among the most widely used dyes in the dye industry are azo dyes. These dyes are among the most difficult to remove, and chemical, biological, and physical treatment methods are often insufficient. For this reason, with the advancement of nanotechnology, nanocomposites have started to be used. In this study, it was aimed to investigate the removal of azo dyes using a nanocomposite obtained from natural materials. In our study, starch extracted from potato peels was first modified. Iron (III) oxide (magnetite) was synthesized. A nanocomposite was then produced by combining beeswax, magnetite, and starch, and characterization studies were conducted on this material. Based on these studies, dye removal experiments were carried out.