Cevizde (Juglans regia L. ) bazı fenolik asitlerin ve bazı eser elementlerin tayini
Determination of some phenolic acids and trace elements in walnut (Juglans regia L.)
  1. Tez No: 312144
  2. Yazar: AYŞE ŞAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖLÇÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fenolik asit, Ceviz, Juglans regia L, Metal, Demir, Çinko, Bakır, Rosmarinik Asit, Vanilik Asit, Kafeik Asit, HPLC-DAD, AAS., Phenolic Acids, Walnut, Juglans regia L, Metal, Iron, Zinc, Copper, Rosmarinic Acid, Vanillic Acid, Caffeic Acid, HPLC-DAD, AAS
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Yalova ve Kaman ceviz türlerinin yaprak, kabuk ve meyve kısımlarında bulunan bazı fenolik asitlerin (rosmarinik asit, kafeik asit, vanilik asit ve ferulik asit) ve bazı metallerin (Fe, Zn, Cu, Mn, Pb, Ni, Co) tayini amaçlandı. Fenolik asitlerin tayini için HPLC-DAD, C18 kolon ile birlikte kullanıldı.Metallerin tayini için alevli AAS kullanıldı. Ayrıca metal tayini için kapalı ortamda mikrodalga ile çözünürleştirme ve kuru külleme ile çözünürleştirme yöntemleri kullanıldı.Kaman ve Yalova cevizi örneklerinde; vanilik asitte en yüksek değer Yalova cevizi yaprağında 4817,33 ppm, ferulik asitte en yüksek değer Kaman cevizi yaprağında 342 ppm, kafeik asitte en yüksek değer Yalova cevizi yaprağında 3690,8 ppm, rosmarinik asitte en yüksek değer Kaman cevizi yaprağında 659,5 ppm bulunmuştur.Mikrodalga çözünürleştirme ile metal tayininde Pb, Cu, Ni ve Co elementleri her iki ceviz türünde de tayin sınırının altında bulunmuştur. Kaman ve Yalova cevizlerinde en yüksek Fe değerleri sırasıyla yapraklarda 260,05-138,75 ppm, Zn değerleri ceviz içlerinde 81,7-76,633 ppm, Cu değerleri ceviz içlerinde 14,06-15,9 ppm, Mn değerleri yapraklarda 78,967-88,23 ppm bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, determination of some phenolic acids (rosmarinic acid, caffeic acid, vanillic acid and ferulic acid) and metals (Fe, Zn, Cu, Mn, Pb, Ni, Co) in species of walnuts Yalova and Kaman leaves, gren husks and kernels. HPLC-DAD used in conjunction with C18 column for determination of phenolic acids. Flame AAS used by dry ashing and microwave digestion method for determination of metals.Kaman and Yalova walnut species, the highest value of phenolic acids were found for vanillic acid in Yalova walnut leaves 4817,33 ppm, for ferulic acid in Kaman walnut leaves 342 ppm, for caffeic acid in Yalova walnut leaves 3690,8 ppm, for rosmarinic acid in Kaman walnut leaves 659,5 ppm.Concentration of Pb, Ni, Co ve Cu were determined by microwave digestion samples were below the detection limit in both types of walnuts. Kaman and Yalova walnut species, the highest concentration were found for Fe in leaves 260,05-138,75 ppm, for Zn in kernels 81,7-76,633 ppm, for Cu in kernels 14,06-15,9 ppm, for Mn in leaves 78,967-88,23 ppm.