Hemşirelerin çalışma vardiyalarının değerlendirilmesi ve çizelgelenmesi
Evaluation and scheduling of the nurses' work shifts
  1. Tez No: 178641
  2. Yazar: MÜFİDE NARLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYFİ NOYAN OĞULATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Matematiksel Programlama, Optimizasyon, Tamsayılı Doğrusal Programlama, Scheduling, Mathematical Programming, Optimization, Integer Linear Programming
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Hastaneler 24 saat hizmet vermeleri nedeniyle vardiya sistemi ile çalışan yerlerdir. Vardiyalı çalışma biçimi çalışanları fiziksel ve psikolojik açıdan olumsuz etkileyebilen ve bu yüzden yönetimi zor bir sistemdir. Ancak sağlık hizmeti gibi kesintisiz hizmet veren veya üretimi aralıksız devam ettirmek zorunda olan işletmeler vardiyalı sistem ile çalışmak zorundadırlar. Sağlık hizmeti veren çalışanların dikkatinin ve verimliliklerinin hayati önemi vardır. Yapılacak hatalar telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olabilirler. Vardiyalı sistemin olumsuzluklarını azaltmanın bir yolu vardiyalı çalışma çizelgesinin çalışma kalitesini ve verimliliği olumsuz etkilemeyecek şekilde düzenlenmesidir. Hastanelerde çalışma saatleri çizelgeleme işlemi genellikle sorumlu hemşire tarafından yapılmaktadır. Çizelgelemeyi hazırlayan sorumlu yoğun bakım hemşireleriyle görüşülerek ve konuyla ilgili yapılmış çalışmalar da incelenerek dikkate alınması gereken kısıtlar belirlenmiş, ardından tamsayılı doğrusal programlama tekniğiyle genel anlamda kullanılabilecek matematiksel modeller kurulmuştur. Kurulan modeller bir üniversite hastanesinin yoğun bakım servisi verileri ile uygulanmış ve LINGO paket programı yardımıyla optimum çözümler bulunmuştur. Temel matematiksel modelde hemşirelerin vardiya atamaları her bir hemşirenin toplam haftalık çalışma vardiyalarının, ortalama çalışma vardiyalarından farkının mutlak değerini minimize edecek olan modelin geliştirilmesi, ek hemşire atama modelinde her bir vardiya için atanacak hemşire sayısının yetersiz olması durumunda başka birimlerden minimum süre ile hemşire çalıştırılması amaçlanarak çizelgelenmiş; ek hemşire atama ve kıdem esaslı matematiksel modelde ise servis dışından ek hemşire çalışma sürelerini minimize eden ve belli kıdemdeki hemşirelerin vardiyalara istenen sayıda atanmasını sağlayan bir model kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hospitals are the places that work with shift system since they give 24 hours of service. Shift system is a hard system which can negatively affect workers physically and psychologically. But, the institutions which have to give continuous service such as health services and the continuous production facilities have to work with shift system. Attention and efficiency of the employees that give health services are vital. Any mistakes can result in nonreparable consequences. One way to decrease the disadvantages of the shift system is to organize the shift schedule in order not to affect the quality of the service and efficiency. In hospitals, shift schedule is mostly organized by the nurses in charge. Constraints that should be taken into consideration were determined by the interviews performed with the intensive care nurses in charge and by analyzing literature and mathematical models to be generally used were developed by using integer linear programming. Models were applied on an intensive care unit of a university hospital and optimal solutions were derived by using LINGO software. In the ?Basic Mathematical Model?, allocation of the nurses were determined by minimizing the absolute value of the difference between each nurse?s total weekly working shifts and average total weekly working shifts. In the ?Additional Nurse Assignment Model?, scheduling was performed by aiming the minimum duration of the nurses taken from other units, when the number of assigned nurses is not enough. In the ?Nurse Assignment and Seniority Based Mathematical Model?, model was built by minimizing the duration of the nurses from other units while aiming the assignment of correct number of nurses that have a defined seniority.