?Polyporaceae? türlerinde (Ganoderma spp., ve Trametes spp.) üretim ve biyoteknolojik optimizasyon olanaklarının araştırılması
Production of the ?Polyporaceae? members (Ganoderma spp., Trametes spp.,) and the biotechnological process capabilities
- Tez No: 178659
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polyporaceae, Ganoderma lucidum, protoplast, ITS, 5.8 S
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Polyporaceae familyası üyelerinden Ganoderma lucidum ve Trametes versicolor medikal anlamda önemli mantarlardır. Bu çalışmada ilk basamak olarak Ganoderma lucidum (Türk basidiomiset izolat) Japonya ve Çinde uygulanan geleneksel kültür metodlarına adapte edilen gelişmiş kültür koşulları kullanılarak araştırılmıştır. Bu çalışma ayrıca izolatın daha iyi gelişim gösterdiği kontrollü çevre koşullarını da irdelemeştir. İkinci basamak olarak 4 basidiomiset grubu mantarın moleküler filogenetik analizleri ITS, 5.8S rDNA nükleotid sekans analizleri yapılarak çalışılan izolatların temel taksonomik sınıflandırılması yapılmıştır. Analiz sonuçları 4 grup mantar belirlemiştir. Bunlardan ikisi Ganoderma cinsine benzerlik göstermekte ve tür bazında Ganoderma lucidum ve Ganoderma applanatuma benzemekte iken diğer iki izolatın Trametes cinsine benzerlik gösterdiği ve tür bazında birinin Trametes versicolor'a diğerinin ise subspecies düzeyinde farklılık göstermesi sebebiyle sadece cins düzeyinde Trametes spp. şeklinde ele alındığı bildirilmiştir. Üçüncü basamak olarak G. lucidum ile G. applanatum arasında ve Trametes versicolor ve Trametes spp. arasında interspesifik hibridizasyon, protoplast tekniği kullanılarak yapılmıştır. Protoplast izolasyonu ve misel rejenerasyonu açısından değerlendirilen besiyerlerinden en fazla verimlilik MCMM besiyerinde gözlenirken litikaz en iyi litik etkili enzim ve mannitolde en iyi ozmatik stabilizör şeklinde ve bunlara bağlı füzyon frekansı 0.030 % şeklinde tespit edilmiştir. Protoplast rejenerasyonu ile elde edilen hibritlerin heterokaryon olup olmadıkları incelenmiş ve rejeneratif kolonilerin bütün parental özellikleri aynı anda göstermediği tepit edilmiştir. Heterokaryonların hibrit olduklarından emin olmak için parental izolatlar ile fusantların esteraz izozim kalıbları tanımlanmıştır. İzolatlara (Ganoderma sp.. ve Trametes sp..) ait elektroforetik kalıplarda yapılan incelemede fuzantlarda 1 yada iki parental bant teşhis edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Polyporaceae family members especially Ganoderma lucidum and Trametes versicolors are important for their medical properties. In this study for the first step Ganoderma lucidum (Turkish basidiomycetes isolate) is being searched using extensive cultivation systems adapted the traditional growing methods developed in Japan and China. This research also focuses on indoor techniques which permit better environmental control for the isolate.The second step, molecular data analyses of four basidiomycete isolate are studied using molecular phylogenetic techniques by the nucleotide sequences of ITS-5.8S regions of rDNA to establish the basic taxonomy of the isolates. The analysis resulted in the emergence of four major clades. Two of the clades belonged to the Ganoderma and similar to Ganoderma lucidum, and Ganoderma applanatum the third clade was belonged to Trametes and similar Trametes versicolor and finally the fourth clade was belonging to the Trametes sp.. but similarity for the subgenus could not recognized.For the third step interspesific hybridization between G. lucidum and G. applanatum, and Trametes versicolor and Trametes sp.. were studied using protoplast technique. To establish conditions for the protoplast isolation and regeneration of the mycelia of the isolates, various enzymes and osmatic stabilizers were examined. Among different media MCMM medium was found to be the best for colony growth. Lyticase was the best lytic enzyme and mannitol was the best osmatic stabilizer with the fusion frequency in the range of 0.030 %. Protoplasts from various hybrids were released and regenerated to determine whether they were heterokaryons. In all regenerated colonies, both parental types could not be recovered at the same time. For being sure for the fourth step isozyme analysis up to esterase isozyme was determined with the parental isolates and fusants. The electroforetic bands of the (Ganoderma sp.. and Trametes sp..) fusants showed whether one or two parental esterase bands. KeyWords Polyporaceae, Ganoderma lucidum, protoplast, ITS, 5.8 S