Gaziantep ili bağ alanlarında bağ sarı benek (gysvd-1 ve 2) hastalığının araştırılması
The investigation of grapevine yellow speckle disease (gysvd-1 and 2) in Gaziantep grapevine areas
- Tez No: 178660
- Danışmanlar: PROF.DR. NÜKET ÖNELGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bağ sarı benek hastalığı, GYSVd-1ve 2, sPAGE, PCR
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma Gaziantep ili bağ alanlarında Bağ sarı benek (BSB) hastalığının varlığını, bulaşıklılık durumunu ve etmenlerinin karakterizasyonunu belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Hastalığı araştırmak amacıyla yürütülen sörvey çalışması Gaziantep ilinde yaklaşık 4500 da'lık alanda 766363 omca üzerinde hastalığın makroskobik simptomları olan sarı beneklenme ve damar bantlaşması simptomları gözlenerek yapılmıştır. Sörvey çalışması sonucunda 652 omcanın BSB hastalığı ile bulaşık bulunduğu belirlenmiştir. Hastalığın bulaşıklık oranı % 0,08'dir. Etmenlerini araştırmak amacıyla yürütülen sPAGE çalışmasında 67 örnekte GYSVd-1 ve 2'nin viroid bandları saptanmıştır. Organik bağ alanlarında yürütülen çalışmada BSB hastalığının bulaşıklık oranı % 0,04 olarak bulunmuştur. Organik olarak üretilen Dımışkı ve Öküzgözü çeşitlerinde sPAGE analizi sonucunda GYSVd-1 ve 2 viroidleri akrilamid jel üzerinde belirlenmiştir. Antepfıstığı Araştırma Enstitüsünde üretilen fidanlarda BSB hastalığının bulaşıklık oranı % 0,49 olarak saptanmıştır. Ancak bu fidanlıkta damızlık bloklarının bu hastalık açısından temiz olduğu belirlenmiştir. RT-PCR çalışmaları sonucunda, GYSVd-1 ve 2'nın varlığı agar jel üzerinde belirlenmiştir. Bu viroidlerin nükleotid dizilim analizleri sonucunda GYSVd-1'in 366 nukleotid içerdiği; GYSVd-2'nin ise 361 nükleotid sayısında olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine presence, infection rates and characterization of factors for Grapevine yellow speckle (GYS) disease of Gaziantep vineyards. Gaziantep region GYS disease was examined approximately in 4500 da on the 766363 grapevine plants for macroscopic symptoms of yellow speckle and vein banding. 652 grapevine plants were found to be infected with grapevine yellow speckle disease. The infection rate is % 0,08 in Gaziantep vineyards. At the 67 grapevine plants in infection, the viroid bands of GYSVd-1 and 2 were observed in sPAGE analysis. The infection rate of GYS disease at organic grapevine yards was found to be % 0,04. In organic varieties of Dımışkı and Öküzgözü, viroid bands of GYSVd-1 and 2 were also found as a result of sPAGE analysis that were observed on acrylamide gel. GYS disease was found at the % 0,49 infection rate on grapevine seedlings at Pistachio Research Institute. In the Institute the mother blocks were determined to be clean about GYS disease. RT-PCR studies GYSVd-1 and 2 were determined on agarose gel. Nucleotide analysis of the length of GYSVd-1 was found as 366 nts. However the results of GYSVd-2 was to be 361 nucleotides. Key Worlds: Grapevine yellow speckle disease, GYSVd-1ve 2, sPAGE, PCR