Çin dama küresi üzerine
On the Chinese checker sphere
- Tez No: 178749
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Çin daması, Küre, Metrik, Min, Maks, Chinese checkers, Matric, Min, Max, Sphere
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Çin dama oyununda güneybatıdan kuzeydoğuya, kuzeybatıdan güneydoğuya, doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm yönlerde hareket edilebilmektedir. Krause, E. F [4] bu oyundaki hareketlerden yola çıkarak bir metrik geliştirilebilir mi sorusunu sormuştur. Chen, G. [2] analitik düzlemde verilen X = (x1,y1) ve Y = (x2,y2) noktaları için;dL(X, Y) = max { ? x1-x2 ? , ? y1-y2 ? }vedS(X, Y) = min { ? x1-x2 ? , ? y1-y2 ? }olmak üzere metriğini tanımlamıştır.dC Çin Dama metriğinin tanımına bakıldığında; iki nokta arasındaki uzaklığı hesaplamak için de oyundaki hareketlere benzer hareketler yapıldığından, Çin dama geometrisi geliştirilmiştir.Bütün bunlardan yola çıkılarak bu çalışmada Birinci Bölüm'de Çin Dama Düzlemi, Çin Dama uzaklığı, Çin Dama metriği, Çin Dama düzleminde bir noktanın bir doğruya olan uzaklık denklemi ve genel küre denklemi verilmiştir.İkinci Bölüm'de; Çin Dama çemberi ve buna örnekler verilmiştir.Üçüncü Bölüm'de; Çin Dama uzayının uzaklık formülü verilmiştir.Dördüncü Bölüm'de ise; Çin dama uzayında Çin Dama Küresi tanımlanmış, genel küre denklemi hesaplanmış ve örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Chinese Checkers game, the style of movement is from southwest to northeast, from northwest to southeast, from east to west and north to south. Krause, E. F. [4] keeping this rule in mind, asked the question of how to develop a metric which would be similar to the movements made by playing Chinese Checkers. Chen, G. [2] has introduced the metric, wheredL(X, Y) = max { ? x1-x2 ? , ? y1-y2 ? }and ds(X, Y) = min { ? x1-x2 ? , ? y1-y2 ? }for any two points X = (x1, y1) and Y = (x2,y2) in the analytical plane.By looking at the definition of Chinese Checker metric, Chinese Checker geometry has been developed since similar movements are done in order to calculate the distance between two points.With all these facts kept in mind, in this study, in the First Chapter, Chinese Checker plane, Chinese Checker distance, Chinese Checker metric and the equation of distance between a point and a line in Chinese Checker plane have been introduced and general sphere equation has been given.In the Second Chapter; Chinese Checker circle has been defined and examples are given.In the Third Chapter; Distance Formula at Chinese Checker spare has been given.In the Fourth Chapter; Chinese Checker sphere at Chinese Checker space has been introduced and general sphere equation has been formulated and examples are given.