G.l.i. Ömerler yer altı ocağı mekanize üretim sisteminde arka kömürü alınmasına başlamada uygun kesim aralığının belirlenmesi
Determination of the suitable slice thickness for gaining coal in goaf in Ömerler underground mechanized mine
- Tez No: 178790
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. GÖKTAY EDİZ, YRD. DOÇ. DR. HAMDİ AKÇAKOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Arka kömürü, Kesim aralığı, Mekanize, Tahkimat, Tavan kömürü, Üretim, Yeraltı, Coal in Goaf, Production Period, Mechanized, Support Systems, U/G Coal Mining, Roof Coal, Excavation, Underground
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma Ömerler yer altı ocağı mekanize üretim sisteminde arka kömürü alınması işlemine başlanmasında uygun kesim aralığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Üretimi gerçekleştirilen kömür damarının kalın olması ve sadece kesim yapılarak kömür damarının tamamının alınamaması sebebiyle üretim aşamasında, kesilerek alınan kömür bloğu haricinde kalan tavan kömürü, arka kömürü olarak göçertilerek üretimi yapılmaktadır. Tavan kömürünün, arka kömürü olarak alınabileceği uygun mekanize tahkimat modeli seçilerek kömür üretimi gerçekleştirilmektedir. Ömerler yeraltı ocağında göçertilerek alınacak kömür kalınlığın fazladır. Bu sebepten üretim aşamasında tavan kömürü kazanımı önemli bir yer tutmaktadır. Hazırladığımız çalışmada; arka kömürü alınmasına başlanılmasında, tavan kömürünün en yüksek oranda kazanıldığı ve böylece üretim miktarının artırıldığı, kömürün göçükte bırakılmayarak, emniyetli bir çalışma ortamının sağlandığı, arka kömürü alınmasında üretilen kömüre karışan taş oranının en az seviyede olduğu uygun kesim aralığı belirlemeye çalışılmıştır. Bu amaçla ayakta, bir kesim, iki kesim ve üç kesim yapılması sonrasında arka kömürü alınması uygulamasına başlanarak, bu uygulamalardan ayrı ayrı veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler kullanılarak yapılan hesaplamalarda, ulaşılan değerler karşılaştırılmıştır. Mekanize üretim sisteminde, aynada üç kesim yapılması sonrası arka kömürüne başlanması uygulanmasında en iyi değerlere ulaşılmış ve uygulama önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the suitable production period or cycling for the start of coal gaining from the goaf in a mechanized production system of Ömerler underground coal mine. The unexcavated part of the coal seam (roof coal) is obtained from the goaf area as a back coal since the seam being worked is very thick and the current production method applied do not allow the excavation of the whole seam thickness. This method necessitates the selection of proper support system which allows the unexcavated part of the coal seam (roof coal) to be obtained from the goaf area. The thickness of the roof coal in Ömerler underground coal mine is very high. Therefore, coal gaining from the goaf becomes very important in this production method.In this research, it was aimed to reach a suitable production cycling for coal gaining from the goaf which enables higher rate of recovery from the collapsed roof coal in the goaf, increased safety due to the less amount of roof coal left in the goafand lower stone dilution rate in the back coal obtained. For this purpose, coal wining was initiated after single, double and triple face cuts and the data for each case were collected. The data were then interpreted and comparisons were made. The best results were obtained in the case of back gaining after triple face cuts were achieved.