Bose-Einstein yoğuşması: Bir yoğunluk fonksiyoneli yaklaşımı
Bose-Einstein condensation: A density functional approach
  1. Tez No: 178820
  2. Yazar: HATİCE ZEHRA AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLFET ATAV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bose-Einstein yoğuşması, yoğunluk fonksiyonelleri teorisi, doğal orbitaller, Bose-Einstein condensation, density functional theory, natural orbitals
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada çok parçacık bozon sistemlerinin taban durum özelliklerini incelemek üzere bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşımla, çok parçacık sistemlerinin özelliklerini tanımlamada çok kullanışlı bir temsil olan doğal orbitaller ve bu doğal orbitallere karşılık gelen seviyelerdeki parçacık sayıları elde edilebilmektedir. Geliştirilen yöntem izotropik harmonik bir tuzakta tutulan bozonlardan oluşan bir sistemin özelliklerini belirlemek için kullanılmıştır. Parçacık sayısının 10 ile 3000 ve parçacıklararası etkileşimin genliğini belirleyen s-dalga saçılma uzunluğunun 0 ile 800 arasındaki değerleri için hesaplamalar yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar literatürde bulunan diğer çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Hesaplamalardan elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde çok parçacık bozon sistemlerinin taban durum özelliklerini tanımlarken sıfır menzilli temas potansiyeli yerine, sonlu menzilli daha gerçekçi potansiyellerin kullanılmasının uygun olacağı sonucuna varılmıştır. Rba
Özet (Çeviri)
In this study, we have developed a new approach to investigate the ground state properties of many particle boson systems. Within this approach one can obtain the natural orbitals, which are very useful in describing the properties of many body systems and the filling factors of these orbitals. The method was applied to determine the properties of a many boson system trapped in an isotropic harmonical trap. Calculations were performed for systems containing 10 to 3000 particles in the trap and with s-wave scatttering length changing in the range 0 to 800. The results were compared with the results obtained from the literature. Considering the results obtained from the calculations of this study we have concluded that the zero-range contact potential is not sufficient for describing the ground state properties of many body bosonic systems and rather one should use more realistic potentials with finite range. Rba