Beyin temelli öğrenme yaklaşımının öğrenci başarısı ve tutumuna etkisi
The effect of brain based learning on students achievement and attitudes
- Tez No: 178825
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AFYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Madde, Enerji, Canlılar, Fen Bilgisi, Brain-Based Learning, Matter, Energy, Living, Science
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, İlköğretim 8. sınıf Fen Bilgisi dersinde Canlılar için Madde ve Enerji ünitesinde uygulanan geleneksel ve Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımının öğrencilerin başarı ve tutumlarına etkisini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.Araştırma sonucunda, aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir.1.Beyin Temelli Öğrenmenin uygulandığı gruptaki öğrencilerin bilgi düzeyindeki başarıları, ge¬leneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin bilgi düzeyindeki başarılarından daha yüksek bulunmuştur.2.Beyin Temelli Öğrenmenin uygulandığı gruptaki öğrencilerin kavrama düzeyindeki başarıları ile ge¬leneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin kavrama düzeyindeki başarıları arasında önemli bir fark bulunmamıştır.3.Beyin Temelli Öğrenmenin uygulandığı gruptaki öğrencilerin sentez düzeyindeki başarıları, ge¬leneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin sentez düzeyindeki başarılarından daha yüksek bulunmuştur.4.Beyin Temelli Öğrenmenin uygulandığı gruptaki öğrencilerin değerlendirme düzeyindeki başarıları, ge¬leneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin değerlendirme düzeyindeki başarılarından daha yüksek bulunmuştur.5.Beyin Temelli Öğrenmenin uygulandığı gruptaki öğrencilerin toplam başarıları, geleneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin toplam başarılarından daha yüksek bulunmuştur6.Beyin Temelli Öğrenmenin uygulandığı gruptaki öğrencilerin tutum puanları, geleneksel öğretimin uygulandığı gruptaki öğrencilerin toplam tutum puanlarından daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was made in order to compare the effect of traditional and Brain-Based Learning of the topic of the matter and energy for the living on learning in the student?s achievement and attitudes in the science lesson of Class 8th in the Elementary School.The results below obtained at the end of the study,1.The successes of knowledge level of students in the group where the Brain-Based Learning being applied was found higher than, successes of knowledge level of students in the group where the traditional instruction being applied.2.No significant difference was found between the successes of successes level of students in the group where the Brain-Based Learning being applied and the successes of successes level of students in the group where the traditional instruction being applied3.The successes of synthesis level of students in the group where the Brain-Based Learning being applied was found higher than, successes of synthesis level of students in the group where the traditional instruction being applied.4.The successes of evaluation level of students in the group where the Brain-Based Learning being applied was found higher than, successes of evaluation level of students in the group where the traditional instruction being applied.5.Total successes of the group where the Brain-Based Learning being applied was found higher than the total successes of the group where the traditional instruction being applied.6.The attitudes point of the group where the Brain-Based Learning being applied was found higher than the attitudes point of the group where the traditional instruction being applied.