Aksaray kenti açık-yeşil alanlarının nicelik ve nitelik yönünden incelenmesi
Research of open-green areas in Aksaray and landscape architecture evaluation
- Tez No: 178838
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SERPİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Aksaray kenti, Açık-yeşil alanlar, Aktif yeşil alanların yeterliliği, Aksaray the city, open and green fields, the adequacy of the active fields
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma, Aksaray kent merkezi mücavir alan sınırı içerisinde yürütülmüştür ve kent ölçeğinde ele alınmıştır. Aksaray kent merkezindeki açık ve yeşil alanların bugünkü durumları incelenmiş ve bu durumu etkileyen doğal, sosyal, kültürel, tarihi değerler ortaya konmuş, bugün ve gelecek için yeterlilikleri tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Aksaray kentindeki mevcut düzenlenmiş aktif açık-yeşil alanlar (kent ve mahalle parkları, çocuk bahçeleri ve oyun alanları) nitelik ve nicelik olarak yetersiz olup kişi başına ortalama 3,5 m² düşmektedir. Aksaray kentinde kişi başına düşen aktif yeşil alanların Türkiye standartlarının altında kaldığı tespit edilmiştir. Aktif yeşil alanların küçük yüzölçümleri ve kent genelinde düzensiz dağılımları nedeniyle kent yaşantısına yeterli katkı sağlayamadığını göstermektedir. Kentteki açık- yeşil alanların bilimsel, ekolojik ve teknik kriterler dikkate alınarak bir bütünlük içinde planlanması, tasarlanması, nitelik ve nicelik olarak yeterli hale getirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır
Özet (Çeviri)
This study is carried on neighbor field in Aksaray the city and considered respectly city scale. The condition in these days of the open field and green fields in Aksaray is examined carefully, natural, social, cultural and historical worths that can affect the condition are pu forth. After that the adequacy for these days and future of the worths, it is aimed that to determine the required measures about the subject. According to the results that got, existing, prepared and active open and green fields in Aksaray, such as city and neighborhood parks, kids parks, game parks, are inadequate qualitatively and quantitatively and there are 3.5 m² field for one person. It is determined that the quantity of the active and green fields for one person is under the standards of Turkey. It is observed that the fields cannot adequately assist in the life in the city because of the little area of the fields and unsystematic distribution of the fields in the city. The green and open fields in the city must be completely planned and devised in the light of scientific , ecological and tachnical criterions and the necessary measures must be taken to make them adequate qualitatively and quantitatively.